Sud vratio svrgnutog premijera Papue Nove Gvineje na vlast

Iako je vraćen na vlast, Michael Somare nema podršku parlamenta (EPA)

Svrgnutog premijera Papue Nove Gvineje Michaela Somarea guverner je vratio na vlast u pokušaju rješavanje blokade u kojoj se dva političara već mjesecima bore za istu poziciju.

Guverner Michael Ogio, koji predstavlja šefa države Papue Nove Gvineje, Kraljicu Elizabetu II, podržao je sud koji tvrdi da je njegov rival Peter O'Neill do vlasti stigao nelegalno.

O'Neill, koji je Somarea svrgnuo s vlasti u avgustu dok je liječio srce u Singapuru, odbio je prihvatiti tu odluku, rekavši da ga je parlament legalno izabrao.

“Kao što je rečeno danas u parlamentu, ja sam premijer ove zemljie i Somare je pokušava oteti sa nekim huliganskim policajcima”, rekao je O'Neill nakon što je probio policijsku barikadu da bi razgovarao sa guvernerom.

Kriza je probudila strahove od nereda na ulicama glavnog grada Port Moresbyja, dok policija poziva na smirenost.

Somare kontroliše samo manji dio mjesta u državnom parlamentu, te ga vjerovatno čeka poraz u glasanju o povjerenju, što bi automatski pokrenulo nove izbore.

Izbori su planirani za juni 2012. godine, ali to će možda biti jedino rješenje, ukoliko niti jedna strana ne posustane.

Somare je u glavnom gradu Port Moresby izjavio da je očekivao postavljanje na vlast da bi se riješila kriza, te da je uvjeren kako će “zdrav razum prevladati.”

Strah od eskalacije

“Uskoro nas očekuju generalni izbori i narod Papue Nove Gvineje će tada moći izabrati članove parlamenta koji će opet predstavljati njihove interese”, rekao je Somare.

Papua Nova Gvineja ima turbulentnu političku historiju, u kojoj su vlasti padale, a političari često mijenjali saveznike.

Situacija je izazvala međunarodnu zabrinutost, a australijski ministar vanjskih poslova Kevin Rudd je nazvao “nepoznatim terenom” za Papuu Novu Gvineju. “Ne želimo vidjeti krv na ulicama”, rekao je.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je također pozvao na mirno rješavanje krize.

“Poziva sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i izbjegnu eskalaciju situacije”, rekao je njegov glasnogovornik.

Izvor: Agencije