Zoran Zaev se povlači sa čela SDSM-a

Nakon što Centralni i Izvršni odbor Socijaldemokratskog saveza Makedonije konstatiraju njegovu ostavku, počet će postupak za izbor novog predsjednika stranke i mandatara nove vlade Sjeverne Makedonije.

Zoran Zaev je 31. oktobra saopćio da podnosi ostavku na funkciju premijera i predsjednika SDSM-a (EPA)

Premijer Sjeverne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je da će u utorak Centralni i Izvršni odbor te stranke konstatirati njegovu ostavku i da će tada početi postupak za izbor novog predsjednika stranke i mandatara nove vlade.

Zaev je, nakon sastanka s Afrimom Gashijem, predsjednikom opozicione albanske partije Alternativa, rekao da bi predsjednik SDSM-a trebao biti i budući mandatar za sastav vlade, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MIA.

Zaev i Gashi su rekli da će razgovori o tome da li će Alternativa biti dio parlamentarne većine biti nastavljeni sljedeće sedmice.

Moguć početak pregovora s EU-om

Zaev je 31. oktobra saopćio da podnosi ostavku na funkciju premijera i predsjednika SDSM-a, zbog poraza na lokalnim izborima.

Međutim, organi SDSM-a su 9. novembra odlučili da on odgodi podnošenje ostavki do stabilizacije zemlje, a jedan od argumenata za odgađanje je mogućnost da Sjeverna Makedonija u decembru počne pregovore s Evropskom unijom.

Odluku da Zaev odgodi ostavku jednoglasno su donijeli Izvršni i Centralni odbor SDSM-a, koji su ovlastili Zaeva da pregovara o povećanju skupštinske većine.

Izvor: Agencije