Sobranje Sjeverne Makedonije konstatovalo ostavku Zaeva

Ostavkom premijera prestaje mandat cijeloj vladi, ali ona produžava tehnički da radi do izbora nove, rekao je predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije.

Odluka je logičan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora i kao i izraz preuzete odgovornosti za izborni rezultat, obrazložio je Zaev ostavku (EPA)

Predsjednik parlamenta Sjeverne Makedonije Talat Xhaferi kostatovao je ostavku premijera Zorana Zaeva.

Xhaferi je zastupnicima objasnio da ostavkom premijera prestaje mandat cijeloj vladi, ali da ona produžava tehnički da radi do izbora nove, prenosi agencija Beta.

Premijer Zaev nije prisutvovao sjednici, a u obrazloženju ostavke, koju je jučer dostavio Sobranju, objasnio je da je tu “odluku preuzeo kao logičan korak koji proizlazi iz ishoda lokalnih izbora i kao izraz preuzete odgovrnosti za (loš) izborni rezultat” (vladajuće SDSM). Prema njegovim riječima, rezultati posljednjih izbora održanih u oktobru, “iako su bili lokalni, imaju za politički trenutak u kojem se nalazi zemlja, nacionalnu i političku težinu”.

“U ovakvim uvjetima za mene lično i kao premijera, zbog politika u koje vjerujem, zbog demokratskih i evropskih vrijednosti u koje vjerujem, politički neodgovorno i neopravdano bi bilo da pred mojim narodom i mojom zemljom lično produžim da vodim vladu na euroatlantskom putu”, napisao je Zaev u ostavci.

Kovačevski mandatar vlade

Istakao je da smatra da će drugi premijer iz redova SDSM-a to moći da ostvari na bolji način i s uspjehom za građane i za državu.

Većina, oko SDSM-a i DUI-a, koja ima 64 zastupnika u parlamentu sa 120 mjesta, sada će od predsjednika Sjeverne Makdonije Steve Pendarovskog zatražiti novi madat za formiranje vlade. Kako je ranije najavio Zaev, mandatar će biti njegov nasljednik na čelu SDSM-a Dimitar Kovačevski.

Prema Ustavu, Pendarovski je dužan da u roku od 10 dana povjeri mandat partiji, odnosno partijama kojim imaju većinu u Sobranju. Mandatar ima rok od 20 dana da Sobranju podnese program rada i sastav vlade.

Zaev ostavku ozvaničio u novmebru

Zaev je krajem oktobra, u izbornoj noći drugog kruga lokalnih izbora, kada je postalo jasno da je SDSM poražen od suparničke konzervativne stranke VMRO- DPMNE, javno objavio da podnosi ostavke na funkcije predsjednika svoje, ljevičarske stranke i premijera Sjeverne Makednije.

Ostavku na mjesto lidera stranke ozvaničio je 26. novembra pred najvišim organima SDSM-a.

Na mjesto predsjednika SDSM-a Zaev je izabran 2013. Prvu vladu je formirao 31. maja 2017, a drugu 30. augusta 2020. godine.

Izvor: Agencije