Od 1. jula ukidanje roaminga na Zapadnom Balkanu

Vijeće za regionalnu saradnju će inicirati uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, a tu su i planovi za uvođenje putovanja s ličnim kartama, kaže Majlinda Bregu.

Najlinda Bregu: Moramo razmišljati o budućnosti (EPA)

Generalna sekretarica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu najavila je da će od 1. jula u potpunosti biti ukinut roaming između šest zemalja Zapadnog Balkana.

Imajući u vidu činjenicu da jedan od dva građana regije smatra da im je dogovor o ukidanju roaminga pomogao da uštede mnogo novca, ona je za Fenu kazala da je ponosna što je upravo RCC bio zagovornik i vodio tu inicijativu.

Govoreći o narednim koracima koje RCC želi poduzeti ove godine kako bi uvezao zemlje regije, najavila je da je jedna od tih inicijativa biti uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, a tu su i planovi za uvođenje putovanja s ličnim kartama.

‘Zajednički odgovor na krizu’

Podsjetila je i na problem viza za posjete Kosovu.

Smatra da će najveći problem zemalja regije sada biti saniranje posljedica koje je pandemija korona virusa ostavila na ekonomiju.

“To je trenutno najveći problem s kojim se suočavamo. Smatram da bi zajednički mogli odgovoriti na krizu, jer je potrebno da razmišljamo o budućnosti. Regija je bila pogođena posljednjih godina različitim krizama, poput poplava, zemljotresa, a potom je došla pandemija”, podsjetila je Bregu.

Izvor: Agencije