Šef diplomatije Sjeverne Makedonije u posjeti BiH

Bujar Osmani je u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini sa bh. zvaničnicima razgovarao o bilateralnim i regionalnim temama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani stigao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini gdje će na sastancima s bh. zvaničnicima razgovarati o bilateralnim i regionalnim temama.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem ocijenjeno je da su ukupni odnosi i saradnja BiH i Sjeverne Makedonije dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji obostrani interes za njihovim unapređenjem, naročito u oblasti ekonomske, kulturne i obrazovne saradnje. Konstantovano je da nisu iskorištene sve mogućnosti za razvoj odnosa, posebno kada je u pitanju ekonomska saradnja. Izražena je namjera da se u budućnosti iskoriste potencijali za jačanje ekonomskih odnosa i povećanje robne razmjene.

Istaknuta je i važnost održavanja dinamike dijaloga na visokom i najvišem nivou, koji će dodatno osnažiti bilateralnu saradnju dvije zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Govoreći o evropskom putu zemalja zapadnog Balkana, rečeno je da on nema alternativu i da predstavlja zajednički interes regije, a i Evropske unije, prenijela je Fena.

Sastanak s Turković

Ministrica vanjskih poslova BiH Biserom Turković je nakon sastanka s Osmanijem rekla kako treba unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i Sjeverne Makedonije.

“Naše dvije zemlje imaju vrlo dobre i prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja. Dijelili smo burnu prošlost i uvjerena sam da je naša mirna i prosperitetna zajednička budućnost u Evropskoj uniji i NATO-u, poručila je zTursković.

Razgovarali su i slažu se i u tome da postoji jasno, izvodljivo i jedino trajno rješenje za Zapadni Balkan, koji će odagnati i rizik od eventualne eskalacije koji može destabilizirati i ovaj dio Evrope, a to je napredak ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, prenijela je Anadolija.

“Izrazila sam žaljenje zbog neusvajanja pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju. Mi smo u Bosni i Hercegovini nedavno poslali zahtjev da se BiH odobri kandidatski status za njeno članstvo. Vidimo da u Briselu i evropskim prijestolnicama raste svjesnost da se mora ubrzati napredak država ka članstvu, reformirati proširenje, te da odugovlačenje samo ohrabruje one koji žele preko Balkana destabilizirati cijelu Evropu”, izjavila je Turković.

Izvor: Agencije