NATO: Ishod situacije na selu Banjska mogao je biti gori

Zapovjednik komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Stuart Munsch, rekao je da je ishod dešavanja 24. septembra na sjeveru Kosova mogao biti mnogo gori.

Policija Kosova je na pravi način zaštitila manastir Banjska na Kosovu (Reuters)

Zapovjednik komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiral Stuart Munsch, izjavio je da je ishod dešavanja u selu Banjska 24. septembra, na sjeveru Kosova, mogao biti mnogo gori.

Na konferenciji za novinare nakon primopredaje dužnosti, rekao je da je dobro što tada nije bilo povrijeđenih civila, iako ih je u neposrednoj blizini bilo 40.

“Plus onih koji žive u manastiru [Banjska]. Vjerski objekat je, također, bio zaštićen na adekvatan način. Nasilje je bilo prekinuto relativno brzo. Bilo je zadržano i nije se proširilo. Funkcije koje sam opisao, gdje je policija Kosova prva koja reagira, EULEX drugi, a KFOR treći, bile su ispoštovane. Uprkos veoma teškim okolnostima, mislim da su se sve tri organizacije držale veoma dobro”, kazao je Munsch.

Na pitanje da li će odgovoriti na zahtjev predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da misija KFOR-a preuzme brigu o sigurnosti na sjeveru Kosova, navodi da je odgovornost prvenstveno na policiji Kosova.

Alijansa poziva na deeskalaciju

“Oni su prvi koji reagiraju i na njima je policijski posao obezbjeđivanja sigurnosne situacije. Oni su podržani od EULEX-a, koji je drugi u u lancu reagiranja i tek onda stupa KFOR, ukoliko oni nisu sposobni”, kazao je Munsch na konferenciji za  novinare nakon ceremonije primopredaje komandne dužnosti u komandi KFOR-a u Prištini.

Ambasadorica SAD-a pri NATO-u Julianne Smith izjavila je da Alijansa insistira na deeskalaciji na Kosovu, poručivši da saveznice prate situaciju na Zapadnom Balkanu.

“Zabrinuti smo zbog povećanja nestabilnosti i nasilja”, rekla je ona na online brifingu za novinare i dodala da je zbog toga KFOR donio odluku da poveća prisustvo svojih trupa na Kosovu.

Istakla je da je jedini način da se izađe iz trenutne situacije dijalog Kosova i Srbije, uz posredstvo Evropske unije.

“Nastavit ćemo pratiti situaciju u regiji i insistirati na deeskalaciji”, navela je Smith.

Izvor: Agencije