EU: Srbija i Kosovo da trenutno provedu dogovoreno

Aleksandar Vučić i Albin Kurti pozvani su u Brisel krajem ove sedmice, gdje će, na marginama sastanka na vrhu Evropske unije, razgovarati o stanju dijaloga o normalizaciji odnosa.

Sa jednog od ranijih sastanaka Aleksandra Vučića i Albina Kurtija s Josepom Borrellom i Miroslavom Lajčakom (Reuters)

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano izjavio je u srijedu da EU očekuje od Srbije i Kosova da se trenutno i bezuvjetno ponovo angažiraju u dijalogu, počnu raditi na deeskalaciji i bezuvjetno vrate ispunjavanju obaveza proisteklih iz dijaloga.

Na konferenciji za novinare u Briselu je potvrdio da u četvrtak u Briselu neće biti održan dijalog Srbije i Kosova na visokom nivou, već zasebni sastanci predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija s odabranim evropskim liderima.

Kazao je da će se na sutrašnjem samitu Evropskog vijeća razgovarati o dijalogu, kao što se radilo i na svim prethodnim samitima, jer je dijalog veoma važno pitanje za EU.

“Platforma sutrašnjih sastanaka je o nedavnoj posjeti [specjalnog izaslanika EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslava] Lajčaka Beogradu i Prištini proteklog vikenda, zajedno s izaslanicima i savjetnicima iz Italije, Francuske, Njemačke i specijalnim izaslanikom SAD-a [za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom].”

Odvojeni sastanci s Vučićem i Kurtijem

“Lideri Srbije i Kosova pozvani su u Brisel na zasebne razgovore s evropskim liderima. Neću sada zalaziti u logističke detalje, objavit ćemo ih kasnije, ali ideja je održati ove sastanke na marginama samita Evropskog vijeća, u znak podrške povratku dijalogu, jer je to glavna poruka EU-a”, rekao je Stano.

Aleksandar Vučić i Albin Kurti pozvani su u Brisel krajem ove sedmice, gdje će, na marginama sastanka na vrhu EU-a, razgovarati o stanju dijaloga o normalizaciji odnosa, najavio je ranije Stano.

“Čelnici Kosova i i Srbije pozvani su na sastanke podrške dijalogu na marginama Evropskog vijeća kasnije ove sedmice”, rekao je on, prenosi Hina.

Samit EU-a bit će održan u četvrtak i petak, a prema diplomatskim izvorima, Kurti i Vučić trebali bi biti u Briselu prvog dana tog skupa.

Isti izvori navode da ovdje nije riječ o sastanku njih dvojice, nego da će oni imati odvojene sastanke.

Tokom proteklog vikenda u posjetu Beogradu i Prištini bili su Miroslav Lajčak, Gabriel Escobar te predstavnici Francuske, Njemačke i Italije.

“Razgovori specijalnog predstavnika Lajčaka u Beogradu i Prištini bili su usmjereni na to kako potaknuti provedbu Ohridskog sporazuma. Ne postoji namjera da se taj sporazum zamijeni”, kazao je Stano.

Postoji saglasnost, ali nema potpisa

Nakon što su 27. februara Vućič i Kurti postigli saglasnost o sporazumu na putu prema normalizaciji odnosa, u Ohridu je 18. marta prihvaćen aneks toga sporazuma, koji je zapravo plan provedbe sporazuma iz februara.

Iako EU tvrdi da je postignuta saglasnost o oba ta dokumenta, nijedan nije potpisan.

Vučić je u više navrata izjavljivao da ne namjerava ispoštivati neke obaveze koje proizlaze iz tih sporazuma, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kurti ne želi formirati zajednicu opština sa srpskom većinom, koja bi imala široke ovlasti, nešto poput, kako kaže, bh. entiteta Republika Srpska.

Stano navodi da se na sastancima u Beogradu i Prištini tokom vikenda razgovaralo o različitim idejama, od kojih su neke bile i u pisanom obliku, te da će se razgovori nastaviti.

“To uključuje i moderni evropski prijedlog statuta zajednice opština sa srpskom većinom. Očekujemo da obje strane brzo djeluju i pokažu da su privržene procesu normalizacije ispunjavanjem obaveza preuzetih u dijalogu iz sporazuma o putu prema normalizaciji i svih prethodnih sporazuma bez ikakvih uvjeta ili odgađanja”, rekao je Stano.

Žrtve u napadu na selu na sjeveru Kosova

Odnosi između Srbije i Kosova veoma su napeti, naročito nakon 24. septembra, kada je 30-ak naoružanih Srba upalo u selo Banjska na većinski srpskom sjeveru Kosova i zabarikadiralo se u pravoslavni manastir.

Policija je nakon pucnjave zauzela manastir.

U pucnjavi su ubijena trojica napadača srpske nacionalnosti i jedan pripadnik policije Kosova.

Kosovo optužuje Srbiju da stoji iza tog napada i da je njegov cilj bio zauzeti sjeverni dio na kojem su Srbi u većini.

U Uniji izbjegavaju javno reći ko stoji iza napada, tvrdeći da čekaju utvrđivanje svih činjenica.

Srbija negira povezanost s tim napadom i tvrdi da su ga organizirali lokalni Srbi.

U Srbiji je proglašen dan žalosti za poginulim osobama srpske nacionalnosti koje su učestvovale u napadu.

Izvor: Agencije