Vučić i Lajčak o dijalogu Kosova i Srbije

S predsjednikom Srbije razgovarao sam o putu u dijalogu i neophodnim narednim koracima za provođenje Sporazuma o normalizaciji, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić razgovarali su u utorak u Beogradu (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u utorak sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom.

Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika Srbije, Vučić je istakao da je njegova zemlja “uvijek spremna na dijalog” i za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog, prenosi Anadolija.

Vučić je ponovio da se vlasti Srbije zalažu za “deeskalaciju, mir i stabilnost”, koji su “neophodni kako bi se obezbedio opstanak Srba na Kosovu”.

Uskoro sastanak glavnih pregovarača

“Vučić je detaljno upoznao specijalnog predstavnika EU-a sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi, kako severno, tako i južno od Ibra, izrazivši nadu da će u daljem procesu dijaloga doći do rezultata”, navodi se u saopćenju.

Vučić je insistirao na formiranju zajednice opština s srpskom većinom na sjeveru Kosova, a razgovaralo se i o drugim važnim temama u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

”Poslije posjete Kosovu, otputovao sam i u Beograd, da se pripremim za ovosedmični sastanak glavnih pregovarača. S predsjednikom Vučićem […] razgovarao sam o putu u dijalogu i neophodnim narednim koracima za provođenje Sporazuma o normalizaciji”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži X nakon sastanka u Beogradu, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije