Vukovar obilježava 32. godišnjicu stradanja

U tromjesečnoj opsadi Vukovara prije 32 godine ubijeno je 2.717 ljudi, u logore je odvedeno njih 7.000, dok se na spisku nestalih još nalazi više od 380 osoba.

Hrvatska danas obilježava 32. godišnjica stradanja Vukovara iz posljednjeg rata, kada su nakon gotovo tromjesečne opsade i teških borbi Jugoslovenska narodna armija i srpske paravojne snage zauzele grad, sa stotinama mrtvih i ranjenih na obje strane a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Bitka za taj istočnoslavonski grad završila je nakon 87 dana, 18. novembra 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. ove se godine obilježava pod geslom “Vukovar – moj izbor i u dobru i zlu”, za koje su uzete riječi francuskog dobrovoljca u Vukovaru Jeana Michela Nicoliera, ubijenog na Ovčari.

Veliki broj mrtvih i ranjenih

Ne postoje precizni podaci o broju ubijenih hrvatskih vojnika i civila, kao ni podaci o srpskim žrtvama. Vukovarski franjevci prikupili su podatke i postavili na spomen-ploče u dvorištu crkve sv. Filipa i Jakova imena i prezimena 2717 Vukovaraca poginulih tokom opsade – bez obzira na njihovu nacionalnu i religijsku pripadnost.

Prema podacima koji su izneseni tokom suđenja u Haagu, ukupno 22.165 građana Vukovara, uglavnom hrvatske nacionalnosti, prognano je iz grada. U logore je odvedeno oko 7000 ljudi, dok se na spisku nestalih još uvijek nalazi više od 380 osoba.

U spomen na 18. novembar 1991, Hrvatski je sabor 1999. donio Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se odala počast svim sudionicima odbrane Vukovara.

Odlukom Vlade iz 2019. godine 18. novembar proglašen je blagdanom i neradnim danom te se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije