Mediji: Lavrov i Blinken na Vijeću ministara OSCE-a u Skoplju

Dolazak Lavrova, ističe se, može se smatrati historijskim, jer će to biti njegova prva posjeta nekoj evropskoj državi otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Blinken i Lavrov uoči sastanka u švicarskoj Ženevi 21. januara 2022. (Real Madrid C.F. / YouTube)

Šefovi diplomatija Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, Antony Blinken i Sergej Lavrov, doputovat će naredne srijede u Skoplje gdje će učestvovati na Vijeću ministara Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), objavila je danas Televizija Telma pozivajući se na izvore iz makedonske Vlade, prenosi agencija Beta.

Vlada Sjeverne Makedonije je nakon današnje sednice saopštila da će se ministarstva vanjskih poslova i odbrane dodatno izjasniti o izdavanju odobrenja za prelet i slijetanje ruske letjelice tokom 30. Ministarskog sastanka OSCE-a u Skoplju, kojem će, kako se očekuje, prisustvovati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Nadležna ministarstva vanjskih poslova i odbrane donijet će dodatnu odluku o izdavanju dozvole za prelet i slijetanje ruskog aviona tokom 30. ministarskog sastanka OSCE-a u Skoplju, u periodu od 29. novembra do 1. decembra 2023. godine”, navodi se u saopštenju vlade, prenose makedonski mediji, piše Tanjug.

Dodaje se da je na sjednici usvojena odluka o uvođenju restriktivnih mjera u vezi sa aktivnostima Ruske Federacije, kojom se ograničava pristup vazduhoplovstvu Ruske Federacije, a u skladu sa Uredbom Vijeća EU iz Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Unije, koju, kako se navodi, Sjeverna Makedonija u potpunosti poštuje.

“Dopunska odluka je u skladu sa uredbom EU i odredbama koje se odnose na same restriktivne mjere, kojima su, za međunarodne konferencije poput Samita OSCE-a u Skoplju, predviđeni izuzeci za predmetna ograničenja”, navodi se u saopštenju vlade.

Kako navode mediji, Lavrov bi u Sjevernu Makedoniju trebao doći letom preko Bugarske ili Grčke, članica Evropske unije (EU) i NATO koje bi, kao i Sjeverna Makedonija, trebale privremeno ukinuli zabranu preleta ruskim avionima preko njihove teritorije u vrijeme predstojećeg sastanka OSCE-a, od 29. novembra do 1. decembra.

Prema nezvaničnim informacijama, Lavrov u Sjevernu Makedoniju dolazi sa delegacijom od više od 80 osoba, u kojoj će biti i više od 20 novinara.

Očekuje se da će jednako brojna biti i delegacija američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Otkazana posjeta Beogradu 2022.

Dolazak Lavrova, ističe se, može se smatrati historijskim, jer će to biti njegova prva posjeta nekoj evropskoj državi otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Lavrov je otkazao posjetu Beogradu juna 2022. nakon što su susjedne države Srbije odbile dozvoliti prelet preko njihove teritorije. Tada je Sjeverna Makedonija zatvorila svoj zračni prostor za Lavrova, zajedno sa Bugarskom i Crnom Gorom.

Na 30. Ministarskom vijeću OSCE-a, prema najavi organizatora odnosno Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, učestvovat će 76 delegacija iz država članica i partnera te organizacije, a u delegacijama se očekuje ukupno oko 1.000 gostiju.

Izvor: Agencije