O'Brien: Blinken će se fokusirati na Ukrajinu i rastuće napetosti na Balkanu

Zapadni Balkan je prilika za reafirmaciju predanosti NATO saveza, smatra vodeći američki diplomat za Evropu.

Podržavamo snažnu prisutnost KFOR-a na sjeveru Kosova, poručio je James O’Brien (Reuters)

U utorak i srijedu održat će se prvi sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na razini ministara vanjskih poslova, tijela koje su osnovali čelnici NATO saveza na posljednjem summitu kako bi poboljšali suradnju i koordinaciju i pomogli pripremiti Kijev za konačno članstvo.

“Saveznici će nastaviti podržavati obranu Ukrajine sve dok Rusija ne zaustavi svoj agresorski rat”, rekao je James O'Brien, vodeći američki diplomat za Europu.

Pomoćnik državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja James O'Brien također je rekao novinarima da će državni tajnik Blinken istaknuti predanost Sjedinjenih Država i saveznika Ukrajini za koju smatra da treba naći svoje mjesto u NATO savezu.

O'Brien je rekao da je Bidenova administracija uvjerena da kontinuirana vojna pomoć Ukrajini ima dvostranačku potporu u Kongresu SAD-a, koji razmatra zahtjev za više sredstava za obranu Ukrajini uz vojnu pomoć Izraelu i Tajvanu.

Upitan o izvješću njemačkog lista Bild da Sjedinjene Države i Njemačka tiho guraju Kijev u pregovore s Moskvom, O'Brien je rekao da Washington nema takvu politiku.

“Uvijek smo govorili da je to pitanje o kojem treba odlučiti Ukrajina”, rekao je O'Brien.

Ministri zemalja-članica NATO saveza sastaju se u utorak i srijedu u belgijskom glavnom gradu usred rastuće frustracije među nekim članicama NATO-a da Turska i Mađarska koče pristup Švedske savezu. Turska je obavijestila NATO da njezin parlament neće dovršiti ratifikaciju švedske kandidature prije sastanaka, a O’ Brien je rekao da SAD očekuju “vrlo brzo vidjeti neke pozitivne akcije i da nema razloga za daljnje odgađanje.”

Ključna podrška na Kosovu i u Bosni i Hercegovini

“Zapadni Balkan je prilika za reafirmaciju predanosti NATO saveza. Kao što znate, NATO pruža ključnu sigurnosnu potporu na sjevernom Kosovu i podršku snagama EU-a u Bosni i Hercegovini. Dugo je predstavljao svojevrsnu okosnicu sigurnosti koja je neophodna državama Zapadnog Balkana na njihovom europskom putu. Njihovi će ministri imati priliku upoznati se s nedavnim koracima u proširenju EU i planom rasta za regiju. Također će moći razgovarati o ulozi koju sigurnost igra u stvaranju prostora za države Zapadnog Balkana da donose vlastite odluke o tome koliko brzo žele ići naprijed.”

Na pitanje o srpsko-kosovskim zbivanjima James O`Brien odgovara:

“Podržavamo snažnu prisutnost KFOR-a na sjeveru Kosova. Mislim da je siguran i miran sjever ključ za postizanje političkog napretka i na putu dviju zemalja prema Europi. Dakle, važno je da obje strane shvate da, ako dođe do bilo kakvog poremećaja na sjeveru, to dolazi po cijenu da će imati posla s NATO-vim trupama. I to je važan korak kada smo vidjeli da se situacija malo smirila na sjeveru.

U rujnu se dogodila nesretna epizoda kada su srpske paravojne snage zaustavljene od strane kosovske policije dok su pokušavale postaviti vrlo opasnu opremu. Mislim da smo od tada vidjeli deeskalaciju i naša je namjera da se to nastavi, a vrlo aktivna prisutnost KFOR-a je važna da bi se to dogodilo.

Ono što bismo željeli vidjeti je da se obje strane usredotoče na svoje zahtjeve koje su prihvatile kao vlastitu mapu puta prema normalizaciji i uzajamnom priznavanju, dok idu naprijed tijekom sljedećih mjeseci. I to bi trebalo biti područje na koje bi se usredotočili, a ne nasilne aktivnosti koje smo vidjeli od strane srpskih grupa u rujnu.”

Blinken će također predstavljati Sjedinjene Države na sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji, ovog tjedna, rekao je O'Brien.

Izvor: Al Jazeera