Troje opozicionih političara iz Srbije prekinulo štrajk glađu

Marinika Tepić, Jelena Milošević i Branko Miljuš stupili su u štrajk glađu zahtijevajući poništavanje izbora održanih 17. decembra.

Tepić, Milošević i Miljuš su štrajkovali u zgradi Republičke izborne komisije (Reuters)

Troje opozicionih političara iz Stranke slobode i pravde (SSP), koji su počeli štrajk glađu nakon vanrednih izbora u Srbiji, obustavili su štrajk, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u toj stranci.

Marinika Tepić, Jelena Milošević i Branko Miljuš stupili su u štrajk glađu zahtijevajući poništavanje izbora zbog navoda da je Srpska napredna stranka (SNS) provela krađu glasova i dovozila građane iz susjednih zemalja u Beograd kako bi glasali na lokalnim izborima u glavnom gradu.

Njih troje su štrajkovali u zgradi Republičke izborne komisije, a hospitalizovani su nakon što im je zbog odbijanja hrane bilo ugroženo zdravlje.

Predsjednik SSP-a Dragan Đilas je rekao agenciji Fonet da se potpredsjednica te partijd Marinika Tepić, koja je 12 dana štrajkovala glađu, osjeća dobro i da je počela sa unošenjem minimalnih količina hrane. Tepić se dan ranije, u subotu, kratko obratila okupljenima na protestu protiv izborne krađe u centru Beograda, nakon čega je otišla u bolnicu.

Portal Južne vesti objavio je da je Jelena Milošević prekinula štrajk glađu pošto su ljekari u Kliničkom centru u Nišu, na osnovu rezultata pregleda zaključili da nastavak štrajka može da dovede do oštećenja organa.

Branko Miljuš je za Radio Slobodna Evropa potvrdio da je obustavio štrajk glađu. On je izašao iz bolnice i trenutno je na kućnom liječenju.

Protest opozicije zbog izbornih neregularnosti

Uz Mariniku Tepić, Jelenu Milošević i Branka Miljuša u štrajku glađu su bili opozicioni političari Janko Veselinović i Danijela Grujić. Njih dvoje su na savjet ljekara prekinuli štrajk glađu 28. decembra.

Dan ranije štrajk je prekinuo i predsjednik Udruženih sindikata “Sloga” Željko Veselinović.

Dio opozicije protestuje od izbora 17. decembra optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inozemstva na adrese u Beogradu.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OSCE-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Posmatračka misija CRTA je objavila da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora.

Izvor: Agencije