Glas mladih za mir: Sarajevski okrugli stol o medijima i javnim politikama

Političke podjele i dalje sprečavaju inkluzivno učešće mladih u donošenju odluka i ograničavaju mogućnosti, navodi se nakon današnjeg skupa.

Ovaj događaj dio je niza događaja koji se održavaju u susret Danu ljudskih prava (10. decembar) kojim se obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), zajedno sa Festivalom dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), Regionalnim uredom za saradnju mladih Zapadnog Balkana i Volonterskim programom UN-a, u petak je održao skupu u sjedištu UN-a u Sarajevu, obilježavajući važnu ulogu mladih u izgradnji mira i kreiranju politika.

Ovaj događaj dio je niza događaja koji se održavaju u susret Danu ljudskih prava (10. decembar) kojim se obilježava 75. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Taj historijski dokument utjelovljuje neotuđiva prava svih – bez obzira na rasu, boju kože, vjeru, spol ili dob, navodi se u saopćenju za medije.

Potencijal bh. mladih

Dodaje se kako je okrugli stol u Sarajevu istraživao mirovni aktivizam mladih na Zapadnom Balkanu i promatrao kako regija provodi Rezoluciju 1250 Vijeća sigurnosti UN o Agendi za mlade, mir i sigurnost.

Voditelj odjela za mlade u UNFPA u BiH Samid Šarenkapić naglasio je ključnu ulogu angažmana mladih u oblikovanju postkonfliktnog identiteta BiH, te istakao značajan potencijal mladih.

„Ovi mladi ljudi donose svježe perspektive, inovativna rješenja i duboku želju za napretkom, koji su ključni u suočavanju sa složenim izazovima poslijeratnog društva“, kazao je on.

Direktor Film Festivala AJB DOC Edhem Fočo istakao je važnost kreiranja kratke i efektne dokumentarne forme koja daje priliku mladim autorima da, za relativno kratko vrijeme i svojim mobilnim telefonom, stvore sadržaj koji razumiju mlađi gledaoci.

„Mi smo zahvalni UNFPA na ovogodišnjoj saradnji, mislim da će ova saradnja dati dodatnu važnosti našem nastojanju da mlade autore, ali i publiku, vežemo za dokumentarni film, kao možda najefektnijem alatu za dublje shvaćanje najvažnijih tema današnjice“, dodao je Fočo.

Značajni izazovi

Jago Salmon, šef Ureda za koordinaciju UN-a u BiH pozvao je „svakoga od nas, od kreatora politika do nastavnika, od civilnog društva do međunarodnih organizacija, da donesemo odluku o ulaganju u mlade BiH, slušajući ih i dajući im alate koji su im potrebni. Jer u njihovom glasu leži sjeme budućnosti BiH“.

Na događaju je prepoznato da se angažman mladih u BiH suočava sa značajnim izazovima, te kako političke podjele i dalje sprečavaju inkluzivno učešće mladih u donošenju odluka i ograničavaju mogućnosti, često sprečavajući puno ostvarivanje potencijala mladih.

U saopćenju se dodaje kako UNFPA, kroz zajednička nastojanja da se suprotstavi ovim izazovima i pokaže bezbrojne sposobnosti mladih u BiH, a u saradnji sa svojim partnerima, aktivno radi na uključivanju mladih.

Na događaju su Al Jazeera Balkans i Populacijski fond UN dodijelili nagrade mladima u regiji za inovativne oblike pripovijedanja, usmjerene na izazovne, osjetljive teme, predstavljanje novih, dinamičnih priča i promoviranje narativa o miru.

Izvor: Al Jazeera i agencije