Konjufca: Francusko-njemački plan prihvatljiv za Kosovo

Predsjednik Skupštine Kosova kaže da je evropski prijedlog plana za rješavanje kosovskog pitanja prihvatljiv za Kosovo jer u njemu nema zajednice srpskih opština.

Gauk Konjufca: Kosovo preuzima određene obaveze za dosadašnje sporazume (EPA)

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da je francusko-njemački prijedlog plana za rješavanje kosovskog pitanja prihvatljiv za Kosovo jer u njemu nema zajednice srpskih opština (ZSO).

Kazao je da se, prema tom planu, Kosovo obavezuje da provodi dosadašnje sporazume, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Reporteri.

Prema riječima Konjufce, pošto je ZSO “raspustio” Ustavni sud Kosova, mora se pronaći novi oblik udruživanja.

Rekao je da su međunarodni predstavnici zatražili da se zadrži povjerenje i da se plan, prvobitno poznat kao francusko-njemački, ne objavljuje.

Dodao je da je premijer Kosova Albin Kurti bio upoznat s ovim planom još u septembru 2022. godine.

“Koliko mi je poznato, njemački i francuski predstavnici su ovaj plan predali Vladi [Kosova] u septembru prošle godine, ali su sami predlagači tražili da se plan ne dijeli previše u javnosti, da se to maksimalno ograniči”, kazao je Konjufca.

Kompromis jeste ‘de facto’ priznanje

Kako je naveo, Kurti je prije tri mjeseca rekao da je plan dobra osnova da se nastavi dalje.

“Ne znam čemu tolika prašina kada je premijer rekao da je ovaj plan prihvatljiv za Kosovo, i to iz razloga što se ne spominje bilo kakva zajednica”, kazao je Konjufca.

”Kosovo preuzima određenu obavezu za dosadašnje sporazume koji su postignuti u dijalogu [Kosova i Srbije], tako da se u ovom aspektu može eksplicitno reći da se radi o zajednici opština sa srpskom većinom. Alim pitanje je što je zajednica odbačena Ustavom [Kosova] i sada je pitanje da se pronađe novi oblik udruženja.”

“Zašto ovo nije najbolje rješenje i zašto je riječ o kompromisu? To je kompromis, jer nema pravnog priznanja, ali jeste ‘de facto’ priznanje, pa se državljanstvo Kosova od Srbije ne prihvata direktno, već indirektno”, ocijenio je Konjufca.

Izvor: Agencije