Predsjednica MICT-a: Zločin počinjen u Ahmićima je simbol užasa

Ime ovog mjesta mora se dodati popisu onih mjesta na čiji spomen zadrhtimo od užasa, rekla je predsjednica Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

U mjestu Ahmići kod Viteza, u srednjoj Bosni, u nedjelju je obilježena 30. godišnjica masakra koji su nad Bošnjacima iz tog mjesta 16. aprila 1993. godine počinili bojovnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te ubivši 116 civila.

Na komemoraciju je doputovala i predsjednica Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT), nasljednika Haaškog tribunala, Graciela Gatti Santana, koja je kazala kako je u ime MICT-a došla odati počast žrtvama i njihovim porodicama.

Podsjetila je da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) procesuirao brojne počinitelje zločina u srednjoj Bosni, utvrdivši kako je napad na Ahmiće predstavljao krivično djelo ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, prenosi Hina.

Ubijene 32 žene i 11 djece

“Ime ovog mjesta mora se dodati popisu onih mjesta na čiji spomen zadrhtimo od užasa”, rekla je Santana, dodajući kako se zločini u Ahmićima nikada ne smiju zaboraviti.

Bojovnici HVO-a napali su Ahmiće u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine.

U napadu je ubijeno 116 osoba, uključujući 32 žene i 11 djece, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba.

Većina kuća u selu minirana je i porušena, kao i dvije lokalne džamije.

Zločin u Ahmićima procesuiran je pred ICTY-jem, a bivši dužnosnik samozvane Hrvatske zajednice Herceg Bosna Dario Kordić proglašen je krivim po komandnoj odgovornosti i osuđen na 25 godina zatvora.

Miroslav Bralo osuđen je na 20 godina zatvora, zapovjednik postrojbe “Džokeri” Vladimir Šantić osuđen je pred ICTY-em na 18 godina zatvora, a pripadnik HVO-a Drago Josipović na 12 godina zatvora.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločine u Ahmićima bivši pripadnik HVO-a Paško Ljubičić osuđen je na deset godina zatvora.

Da se zločini nikad ne ponove

Bob Stewart, penzionirani pukovnik britanske vojske koji je 1993. godine zapovjedao snagama Unprofora čiji su pripadnici prvi ušli u Ahmiće nakon masakra, također je bio u nedjelju na komemoraciji i kazao kako ga i danas progone prizori ubijenih civila.

“Nisam mogao vjerovati u ono što sam [tada] vidio”, kazao je Stewart, sadašnji zastupnik Konzervativne stranke u britanskom Parlamentu, dodajući kako je došao odati počast žrtvama, ali i pozvati političare u Bosni i Hercegovini na odgovorno ponašanje kako se zločini ne bi nikad ponovili, a zemlji osigurao trajni mir.

Izvor: Agencije