Vlada FBiH nakon pucnjave: Ojačati kapacitete centara za socijalni rad

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je zaključke o preventivnim djelovanjima kako bi se pojava devijantnog ponašanja među maloljetnicima preduprijedila i stavila pod kontrolu.

Jedan od zaključaka Vlade FBiH odnosi se i na jačanje kapaciteta centara za socijalni rad (Al Jazeera)

Povodom jučerašnjeg nasilnog događaja u osnovnoj školi u Lukavcu, u kojem je maloljetni učenik iz vatrenog oružja teško ranio nastavnika, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je zaključke o preventivnim djelovanjima kako bi se pojava devijantnog ponašanja među maloljetnicima preduprijedila i stavila pod kontrolu, prenosi Anadolija.

Jedan od zaključaka Vlade FBiH odnosi se i na jačanje kapaciteta centara za socijalni rad, a federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić tim povodom oglasio se saopćenjem.

Kako se navodi u saopćenju, Delić je istakao da je socijalna zaštita dovoljno dobro normirana, ali da se moraju poduzeti dodatne mjere kako bi na terenu imali bolje rezultate.

“Što se tiče poremećaja u ponašanju, socijalna zaštita dovoljno je normirana da možemo djelovati ne samo preventivno, nego i represivno u situacijama kakva je ova jučerašnja u školi u Lukavcu. Naime, shodno našim propisima centri za socijalni rad mogu represivno djelovati, odnosno rješenjem ići u pravcu izuzimanja djeteta, ako postoje dokazi zanemarivanja, kao i izuzimanja radi terapeutskih tretmana u institucijama socijalne zaštite”, naveo je Delić.

Jačati kapacitete centara za socijalni rad

Smještaj maloljetnih prijestupnika s ciljem terapeutskog djelovanja u Federaciji BiH moguć je u javnim ustanovama Pazarić, Hum te dva odgojna centra u Zenici i Tuzli, riječi su Delića koji ističe i da se do sad nije radilo na jačanju kapaciteta centara za socijalni rad u smislu omogućavanja kvalitetnog djelovanja koje im je po zakonu u nadležnosti.

“Nažalost, uvijek i iznova mi reagujemo na posljedice i bavimo se represivnim mjerama. Prevencija je uvijek zanemarena jer se nama čini da je jedno uvijek preče od drugog i onda nam se dešavaju situacije kakva je u Lukavcu. Mišljenja sam da je isuviše nasilnih događaja u proteklih nekoliko godina u kojima je dolazilo i do smrtnih ishoda i djece i odraslih i ne mogu prihvatiti da se dosad ništa nije uradilo da se to prevenira”, naglašava Delić.

Dodaje da je još 2019. godine, nakon ubistva Denisa Mrnjavca u Sarajevu, Centar za socijalni rad, odnosno Kanton Sarajevo podnio zahtjev Federalnom ministarstvu pravde da se u odredbama krivičnog zakona socijalni radnici prepoznaju kao službena lica, kako bi neometano i bez straha mogli obavljati svoj posao koji im normama iz oblasti socijalne zaštite jeste u nadležnosti.

“Kako sam obaviješten, nikad nije došlo do izmjene tog člana 1. u Krivičnom zakonu i evo trebalo je nešto da se desi da nam to dođe u fokus. Ne znam zašto to nije urađeno 2019. godine, ali znam da ću ja odmah podnijeti zahtjev da se ovaj član Krivičnog zakona hitno mijenja, a kroz naše resorne propise ćemo, također, raditi dodatno na jačanju kapaciteta centara socijalnog rada u smislu obezbjeđivanja svih neophodnih resursa i uslova za neometan rad”, pojasnio je Delić.

Potcijenjenost profesije socijalnog rada

Kazao je i kako će Federalno ministarstvo rada tražiti da se u odredbama Porodičnog zakona i Zakona o osnovama socijalne zaštite rješenja koja izdaju centri za socijalni rad bezuslovno poštuju od svih institucija.

“Insistirat ćemo na ovim izmjenama u zakonima koje će značajno ojačati kapacitete centara za socijalni rad i mogućnosti za njihov profesionalan rad. Također ćemo u kaznene odredbe ugraditi i odgovornost centara za socijalni rad kako bismo spriječili bilo kakve nedoumice u smislu odgovornosti. Uz davanje prava osigurat ćemo da se razumije i koncept odgovornosti kako sve te izmjene u zakonima ne bi ostale mrtvo slovo na papiru”, najavio je Delić.

Neophodno je, zaključuje Delić, centre za socijalni rad ojačati resursima, ljudskim kapacitetima, obezbijediti status socijalnim radnicima u Krivičnom zakonu, a u resornim zakonima donijeti odredbu o bezuslovnom poštivanju rješenja koja izdaju centri, a istovremeno osigurati i odgovornost centara za provođenje svih neophodnih mjera.

Ministar posebno ističe potcijenjenost profesije socijalnog rada i socijalnih radnika koji nisu u dovoljnoj mjeri zastupljeni u bilo kojoj instituciji koja direktno radi s djecom i maloljetnicima te da uz neophodno jačanje kapaciteta centara za socijalni rad treba poduzeti sve dodatne mjere kako bi se ovoj profesiji vratilo dostojanstvo.

Izvor: Agencije