Vlada Kosova kupila dron Bayraktar ​​od Turske

Premijer Kurti je na Facebooku uz objavu fotografija drona i naveo da su oficiri Kosovskih sigurnosnih snaga (FSK) završili obuku o njegovoj upotrebi.

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je da je Vlada Kosova kupila tursku bespilotnu letjelicu, dron Bayraktar ​​TB-2 (Anadolija)

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je da je Vlada Kosova kupila tursku bespilotnu letjelicu, dron Bayraktar ​​TB-2, za Kosovske sigurnosne snage, prenosi Anadolija.

Kurti je na Facebooku uz objavu fotografija drona, naveo da su oficiri Kosovskih sigurnosnih snaga (FSK) završili obuku o njegovoj upotrebi.

“U arsenal naše vojske dodali smo dron Bayraktar ​​TB-2 koji smo kao Vlada kupili od Turske! Za dvije godine vladavine povećali smo broj vojnika za preko 80 posto, a budžet za vojsku za preko 100 posto. Kosovo je sada sigurnije, osim što je uvijek ponosno!”, napisao je Kurti.

Kurti je potvrdio da su oficiri FSK-a završili obuku o njegovoj upotrebi (Anadolija)

Dodao je da je sa komandantom KSK-a, general-potpukovnikom Bashkimom Jasharijem i ministrom odbrane Armendom Mehajem čestitao oficirima koji su završili obuku o upotrebi dronova.

Razvoj oružanih snaga

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj izjavio je da su bespilotne letjelice Bayraktar najnovija vrsta oružja koju je Priština kupila, ali da to nije jedina oprema koju ima, prenosi Tanjug.

Kurti s vojnicima pored kupljenog drona (Anadolija)

Mehaj je, povodom nabavke dronova Bayraktar, koje je Priština kupila od Turske, na Facebooka napisao da to nije jedina oprema koju Priština ima, dodajući da se snabdijevala i nastavlja svakodnevno snabdijevanje kako bi podigla kapacitete.

“Projekti koji su u toku biće veliki koraci ka razvoju naše snage”, napisao je Mehaj.

Kurti je poručio kako je Kosovo sada sigurnije (Anadolija)

Prema njegovim riječima, FSK, sa, kako je naveo, “borbenim duhom naslijeđenim od OVK” i savremenom opremom koja im se svakodnevno osigurava, postaje, kako tvrdi Mehaj, “nepobjediva vojska koja garantuje mir”.

On takođe smatra da Kosovo treba da bude 33. zemlja članica NATO-a.

Izvor: Agencije