Zašto je Meta satima držala snimak ubistva iz Gradačca: Očito ih nije briga

Uznemirujući snimci ubistva žene i detalja naknadnih ubistava, koje je počinio Nermin Sulejmanović, uklonjeni su sa društvene mreže Instagram tek nakon nekoliko sati.

Sulejmanović je, nakon što su ga pronašli i opkolili pripadnici policije, počinio samoubistvo (Pixsell)

Desetine hiljada gledalaca pratilo je uživo čin ubistva žene kojeg je Nermin Sulejmanović iz Gradačca, grada na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, emitovao na društvenoj mreži Instagram. Sulejmanović, koji je potom ubio još dvije osobe, detalje višestrukog ubistva objavio je u narednom videu. Ti sadržaji naknadno su uklonjeni s društvene mreže Instagram, no za to je trebalo proći čak tri sata.

U međuvremenu, Sulejmanović je dobio mnoge poruke podrške što su ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić ocijenili “posebno zabrinjavajućim”.

“Sramota za naše društvo. Dobio sam informaciju da je to gledalo 12.000 ljudi, a da je 126 osoba to lajkalo”, rekao je Hurtić.

Informatički stručnjak Lucijan Carić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju pojašnjava da se sve društvene mreže zasnivaju na različitim algoritmima koji su pristrani te odražavaju politiku i volju vlasnika društvenih mreža.

“Tamo se dozvoljava govor mržnje, klevete, vrijeđanje, to su sve stvari koje redovito tamo prolaze, čak ako ih i prijavite. Društvene mreže ih uopće neće maknuti, bilo da je riječ o lažnim profilima, reklamama, proizvodima ili nečemu drugom. Apsolutno se ništa neće dogoditi ako vi to prijavite i to je jedan veliki problem”, pojasnio je Carić.

On tvrdi da je tu riječ o očitim prevarama.

“Jednostavno, to donosi novac i teško je regulirati tako nešto. Najveće mreže poput Facebooka i Instagrama, odnosno Meta, izuzetno su moćne i zarađuju ogromne količine novca te ne postoje nikakva pravila koja su one dužne slijediti, osim svojih vlastitih”, ističe.

‘Očito ih nije briga’

Odgovarajući na pitanje kako je moguće da je video ubistva bio dostupan na Instagramu čak nekoliko sati, Carić kaže: “Pitanje je zašto nisu reagirali. Očito ih nije briga! Vjerujem da se to moglo maknuti puno prije.”

To se, pojašnjava dalje, vidi iz drugih sličnih primjera koji su se događali po svijetu kada bi ubice sadržaj svojih zločina plasirali na društvene mreže, a isti nisu odmah cenzurisani.

“Kažem, posljedica za društvene mreže – nema! Društvene mreže poput Mete su financijski titani. Meta je tvornica novaca, oni nemaju nikakvih problema radili dobro ili loše. Sve dok zarađuju njima je dobro. Zakonodavstvo propisuje regulaciju kontroverznih sadržaja, međutim nisam siguran da postoje rokovi i kako se oni primjenjuju te koje su moguće sankcije. Ne pamtim da su bile neke drastične kazne, ako su uopće i bile”, navodi.

Bivši krim inspektor i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila kaže da je nepojmljivo da neki od ljudi koji su to gledali nisu reagirali i obavijestili policiju.

“Takve osobe koje veličaju krvnike misle da su oni slavni, u glavi im se nešto pobrka pa počinju doživljavati ubojice na drugačiji način. Neki čak misle da nisu to napravili pa se javljaju zaštitnički porivi da zaštite ubojice i pomognu im”, kaže Cvrtila.

Masovno ubistvo

Podsjećamo, Nermin Sulejmanović iz Gradačca u petak je iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i dva muškarca, oca i sina. Ranio je jednog policajca, te još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama.

Čin ubistva supruge objavio je u uznemirujućem snimku na jednoj od društvenih mreža, navodeći gledateljima da će uživo vidjeti ubistvo. Naknadno se ponovo oglasio dajući detalje drugih ubistava koje je počinio.

Kada su ga, nakon višesatnog bijega pronašli i opkolili pripadnici policije, Sulejmanović je počinio samoubistvo.

Uznemirujući snimci koje je objavljivao naknadno su uklonjeni sa društvenih mreža.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Ramo Isak je najavio da će narediti nadležnim organima da procesuiraju osobe koji su na društvenim mrežama podržale ubicu iz Gradačca i veličale njegove postupke, u slučaju koji je potresao Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Agencije