Blinken: SAD oštro osuđuju napade na policiju na Kosovu

Sjedinjene Američke Države cijene blisku koordinaciju kosovske policije sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa snagama NATO na Kosovu, poručio je Antony Blinken.

Američki državni sekretar Antony Blinken osudio napad na kosovsku policiju (EPA)

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju kod manastira Banjska 24. septembra i izražavaju duboko saučešće porodici narednika policije koji je ubijen na dužnosti, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, prenosi Tanjug.

“Počinioci ovog zločina moraju odgovarati putem transparentnog istražnog procesa. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbjeđivanju sigurnosti i vladavine prava i povratku u okvire dijaloga posredstvom EU”, poručio je Blinken.

Prema njegovim riječima kosovska policija ima “punu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u Republici Kosovo”, a SAD prepoznaju i poštuju ulogu kosovske policije koja prva reaguje u vanrednim i kriznim situacijama.

“Sjedinjene Američke Države cijene blisku koordinaciju kosovske policije sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa snagama NATO na Kosovu, posebno u obezbjeđivanju sigurnosti civila na licu mjesta. Nastavićemo da pratimo situaciju i koordiniramo se sa svima koji učestvuju u tom procesu”, poručio je Blinken.

Međunarodna osuda

Čelnica UN-ove misije na Kosovu Caroline Ziadeh i šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell osudili su nasilje.

“Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u toku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati”, rekao je Borrell.

NATO vojska, uz članove EU policijskih snaga EULEX i kosovska policija, patroliraju na cesti koja vodi u Banjsku.

Prema Tanjugu, u selo Banjska jutros se i dalje ne može ući ni izaći, dok forenzičke ekipe vrše uviđaj. Sva tri prilaza selu, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica – Leposavić su blokirana.

Lokalni mediji navode da je kosovska granična policija zatvorila i dva prelaza sa Srbijom.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani donijela je odluku da ponedeljak 25. septembar bude proglašen danom žalosti u znak poštovanja prema policajcu Afrimu Bunjakuu, koji je jučer ubijen.

Smrtonosan napad

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je šest osoba privedeno i oni su osumnjičeni za više krivičnih djela, a jedan od njih i za terorizam, nakon smrtonosnih napada u selu Banjska na sjeveru Kosova u nedjelju.

“U pitanju je napad na ustavni poredak Kosova, pripremanje terorističkih akata ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti Kosova, posjedovanje, kontrola ili neovlašteno držanje oružja“, navelo je tužilaštvo, prenosi Tanjug.

Iz tužilaštva je saopšteno da su u akciji u nedjelju zaplijenjena vozila sa značajnom količinom oružja. Uhapšenim je određeno zadržavanje do 48 sati.

Napadači u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru.

Kosovska policija objavila je da su jedan policajac i trojica od približno 30 napadača poginuli u pucnjavi oko sela Banjska.

Monasi i hodočasnici bili su zaključani u srpskom pravoslavnom manastiru u jeku višesatne opsade.

Izvor: Agencije