Vučić: Radoičić je u Srbiji i bit će saslušan

Vučić je rekao da će Milan Radoičić odgovoriti na poziv nadležnih organa Republike Srbije te da je uvjeren da će biti saslušan.

Vučić je izjavio kako je dan žalosti u Srbiji proglašen zbog smrti svih osoba u oružanom sukobu na sjeveru Kosova, a ne samo Srba (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako se potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić nalazi na teritoriji centralne Srbije i da nije ranjen, te da će biti saslušan, prenosi agencija Beta.

“Radoičić nikada nije skrivao svoje uloge, nalazi se na teritoriji centralne Srbije, nije ranjen i biće saslušan, on je čovek koji sebe smatra borcem za slobodu, ali ima pitanja na koja će morati da odgovori”, rekao je Vučić u intervjuu na Radio-Televiziji Srbije (RTS).

MUP Kosova je objavio snimak na kojem se, kako se tvrdi, vidi da Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, predvodi naoružanu grupu koja je u nedjelju tokom napada ubila jednog kosovskog policajca.

“On će svakako odgovoriti pozivu nadležnih organa Republike Srbije, uveren sam da će biti saslušan… Republika Srbija i njeni nadležni organi će raditi svoj posao.”

Također je naveo da poznaje Milana Radoičića, ali da ne kaže da on komanduje Srbima sa sjevera Kosova.

Rekao je i da je laž da je ubijen telohranitelj šefa Bezbjednosno informativne agencije Aleksandra Vulina, kao što su navele kosovske vlasti, jer je “taj čovek jedan dan na Kosovu obezbeđivao Vulina tokom posete, kada je bio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju”.

‘Neće biti kolona kao iz Karabaha’

Kazao je i da za njega “nikada neće biti teroristi Srbi koji su stradali u oružanom obračunu sa policijom Kosova” u nedjelju ujutro u Banjskoj. Dodao je kako se radi o trojici porodičnih ljudi sa “dvoje, troje dece”.

“Za mene kao predsednika Srbije nikada neće biti teroristi”, rekao je Vučić.

Najavio je i da zvanični Beograd tražiti snimke drona o tome kako je ubijen kosovski policajac.

“To nije bilo planirano”, rekao je predsjednik Srbije, te ukazao “da nema opravdanja za ubistvo policajca”.

Predsjednik Srbije rekao je i da neće “biti izbegličkih kolona Srba” sa Kosova kao Armena iz Nagorno-Karabaha, “iako to mnogi žele i očekuju”.

Vučić je dodao da bi formiranje zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova značilo da je “policija tamo u srpskim rukama, što Kurti ne želi”, i najavio dalju borbu.

Prema njegovim riječima, grafiti pod nazivom “kad se vojska na Kosovo vrati” koji se pojavljuju po Srbiji u skladu sa rezolucijom 1244, a za povratak do 1.000 srpskih vojnika i policajaca po toj rezoluciji kaže da međunarodna zajednica neće dozvoliti.

Dan žalosti

Vučić je izjavio kako je dan žalosti u Srbiji proglašen zbog smrti svih osoba u oružanom sukobu na sjeveru Kosova, a ne samo Srba, osporivši stav albanskog premijera Edija Rame da je to neprihvatljiv i neevropski potez.

Vučić je za RTS rekao da je Dan žalosti u Srbiji proglašen zbog ubistva i trojice Srba i kosovskog policajca Afrima Bunjakua u sukobu na području sela Banjska 24. septembra, dodajući da Rama “ne govori istinu” i da to “nije prvi put da ne govori istinu”.

“Dan žalosti je proglašen zbog smrti svih ljudi, svi oni su državljani Srbije iz ugla Ustava Srbije. Mislim da je to civilizacijska, ozbiljna i odgovorna odluka. Rama nije govorio istinu, tačno je da su srpske opštine na severu (Kosova) proglasile žalost samo zbog ubijenih Srba, ali to ovde nije slučaj”, kazao je čelnik Srbije.

Objavljen snimak

MUP Kosova je objavio snimak na kojem se, kako se tvrdi, vidi da Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, predvodi naoružanu grupu koja je u nedjelju tokom napada ubila jednog kosovskog policajca.

Ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je putem društvenih mreža objavio snimku u kojoj  se, kako kaže, vidi da Milan Radoičić potpredsjednik Srpske liste predvodi naoružanu grupu koja je u nedjelju tokom napada ubila jednog kosovskog policajca.

Svecla je naveo da mapa napada postaje sve jasnija, te da je Aleksandar Vučić posredstvom Srpske liste, Milana Radojčića i drugih proveo terorističko djelo protiv Ustavnog poretka, u pokušaju destabilizacije Kosova, u čemu, kako kaže, nisu uspjeli. Ministar je dodao da je odluka Srpske liste i Srbije da proglase dan žalosti, zapravo stavljanje pečata na to tko je autor svega što se dogodilo.

Izvor: Agencije