Episkop Boris proglašen za mitropolita CPC-a, mitropolit Mihailo osporava izbor

Na opštecrnogorskom zboru, održanom na Cetinju, Ostroško-nikšićki episkop Boris Bojović izabran je za mitropolita CPC, što mitropolit Mihailo osoporava tvrdeći da je to bio politički miting.

Na Dvorskom trgu na Cetinju održan je Opštecrnogorski zbor, na kojem je episkop Ostroško-nikšićki Boris Bojović izabran za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (Twitter / Screenshot)

Na Dvorskom trgu na Cetinju održan je Opštecrnogorski zbor, na kojem je episkop Ostroško-nikšićki Boris Bojović izabran za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve, pišu crnogorski mediji.

“Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorski – Njegovo Blaženstvo gospodin Boris”, naveli su iz Crnogorske pravoslavne crkve na društvenoj mreži X (Twitter).

Na zboru su donesene odluke da se aktuelni poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu i da se obnovitelj CPC Antonije Abramović kanonizuje te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

Reagovao mitropolit Mihailo

Mitropolit CPC Mihailo kazao je danas da se “uličnim mitinzima” ne može smjenjivati Mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara.

“Propali politički miting, odnosno bezuspješni puč održan u organizaciji “Odbora za očuvanje CPC” 03. septembra 2023. godine na Cetinju nema nikakav legalitet i legitimitet i predstavlja gaženje Ustava CPC, te prema tome je pravno ništav i ne proizvodi nikakve posljedice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo Crnogorske pravoslavne crkve. Uličnim mitinzima ne može se smjenjivati Mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno Ustavu CPC, novi poglavar, te su “odluke” bez ikakve važnosti za CPC”, poručuje mitropolit Mihailo.

Mitropolit CPC poručio je da će Crnogorska pravoslavna crkva, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja, protiv prekršilaca unutrašnjeg reda i poretka “preduzeće kanonske, crkveno-ustavne zakonske mjere”.

Izvor: Agencije