Odlukom Suda BiH produžen pritvor Debevcu i Mehmedagiću

Mehmedagić i Debevec uhapšeni su sredinom decembra pod optužbom da su nezakonito izdavali naloge za praćenje dvojice sudija koji su sudjelovali u procesu pred Sudom BiH.

Mehmedagić i Debevec uhapšeni su u decembru (Pixsell)

Sud Bosne i Hercegovine produžio je za još mjesec dana pritvor suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću.

Tužilaštvo je tražilo dva mjeseca pritvora, a odbrana puštanje uz mjere zabrane.

Mehmedagić i Debevec uhapšeni su sredinom decembra pod optužbom da su nezakonito izdavali naloge za praćenje dvojice sudija koji su sudjelovali u procesu pred Sudom BiH, kako bi od krivičnog progona zaštitili jednog političara čije ime nije otkriveno.

‘Nezakoniti nalozi’

Tužilaštvo je utvrdilo da je nakon hapšenja, po nalogu Debevca, u sudu uništeno 60 naloga za prisluškivanje dvojice sudija.

“Svjedoci su potvrdili da je u Sudu BiH bez evidentiranja izdato blizu 60 naloga za provođenje mjera prisluškivanja. Nalozi su zatim, prema nalogu predsjednika Suda BiH, uništeni. Nijedan od tih naloga nije u posjedu Suda”, rekla je državna tužiteljica Bojana Jolović obrazlažući zahtjev za produženje pritvora dvojici bivših dužnosnika.

Ročište na kojem se odlučilo o produžavanju pritvora održano je jučer.

Izvor: Al Jazeera i agencije