Lajčak: Sastanci o dinaru važni, ali mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora

Tehničke delegacije Kosova i Srbije su u Briselu diskutovale o ukidanju srpskog dinara na Kosovu.

Bit će potrebni dodatni sastanci, rekao je Lajčak (Lisi Niesner / Reuters)

Na poziv specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka u Briselu su tehničke delegacije Kosova i Srbije diskutovale o zabrani upotrebe srpskog dinara na Kosovu.

Evropski predstavnik Lajčak je nakon sastanaka istakao da je ovo bio važan, prvi korak, ali da će biti potrebni dodatni sastanci, prenosi Anadolija.

“Pozdravljam posvećenost stranaka da pronađu trajno rešenje za zajednice pogođene najnovijom uredbom CBK-a. Današnji sastanak u dijalogu bio je važan prvi korak, ali mnoga politička pitanja ostaju bez odgovora. Bit će potrebni dodatni sastanci”, napisao je Lajčak na društvenoj mreži X.

Lajčak je prvo održao bilateralne sastanka s obje delegacije, a potom su se i predstavnici dvije zemlje međusobno susreli. U kosovskoj delegaciji su bili predstavnici Centralne banke Kosova, koju je predvodio guverner Ahmet Ismaili.

Uredba CBK-a

Kako je saopćeno iz CBK-a, Uredba Centralne banke nije dovedena u pitanje niti osporena, međutim, iznesena je izvjesna zabrinutost u vezi s potencijalnim utjecajem na kosovske građane iz srpske zajednice.

“CBK je detaljno razradila moguća tehnička rješenja za prijenos sredstava putem bankarskih kanala kako bi olakšala izbor najlakše opcije za proces prijenosa sredstava na račune korisnika (u eurima), u skladu sa zakonskom regulativom na snazi”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se delegacija Centralne banke Kosova, na prijedlog i u organizaciji EU-a, sastala i s tehničkom delegacijom Ministarstva finansija Srbije, s kojom se razgovaralo o opcijama koje je CBK predstavila i argumentovala lakoću njihovog ostvarivanja u praksi ako postoji volja od strane pošiljaoca, bez promjene važećeg zakonskog okvira.

Uredba Centralne banke Kosova, koja je donesena krajem decembra prošle godine, stupila je na snagu 1. februara ove godine. Međunarodni partneri, prije svih Sjedinjene Američke Države i EU, zatražili su da se Uredba o euru suspenduje dok se ne pronađe alternativa za uplate plata, penzija, socijalnih i drugih primanja iz Republike Srbije, koje stižu u eurima.

Izvor: Agencije