Predsjedništvo BiH podržalo pregovore sa Frontexom

Ugovor s FRONTEX-om omogućit će angažiranje evropskih policajaca na granici BiH radi bolje kontrole ilegalnih migracija.

Granični policajac u Zvorniku u Bosni i Hercegovini, mjestu na kojem iz Srbije preko Drine ulazi najviše migranata (Armin Durgut / PIXSELL)

Državno predsjedništvo Bosne i Hercegovine podržalo je pokretanje pregovora sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) na sjednici u četvrtak, jedan od ključnih uslova za otvaranje pregovora s Evropskom unijom, što je tema koju je ranije blokirao čelnik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Ugovor s FRONTEX-om omogućit će angažiranje evropskih policajaca na granici BiH radi bolje kontrole ilegalnih migracija.

Generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst rekla je tokom posjete Sarajeva u srijedu da Bosna i Hercegovina mora ozbiljno shvatiti zadaće što ih mora obaviti kako bi dobila mogućnost otvaranja pristupnih pregovora s EU, uključujući i pitanje sigurnosti granice i migracija.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić kazao je kako Bosna i Hercegovina želi slijediti vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije, a ocjena Brisela je kako ona to sada čini u cijelosti.

Bosna i Hercegovina i Frontex su parafirali sporazum krajem 2018. godine, ali on nije stupio na snagu zbog veta kojeg je uložio Milorad Dodik, tadašnji član državnog predsjedništvu BiH iz RS-a.

Izvor: Agencije