EUFOR: Političari moraju postupati u skladu sa Dejtonom

Mandat EUFOR-a, koji daje Vijeće sigurnosti UN-a, uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Operacija "Althea", naglašava da je tumačenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma odgovornost misije, koja ima izvršni mandat Vijeća sigurnosti UN-а (EUFOR)

Povodom nedavnih medijskih izjava, EUFOR, Operacija “Althea”, naglašava da je tumačenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma odgovornost misije, koja ima izvršni mandat Vijeća sigurnosti UN-а.

EUFOR kontinuirano prati i procjenjuje sigurnosnu situaciju, navodi se u saopćenju.

Mandat EUFOR-a, koji daje Vijeće sigurnosti UN-a, uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine i da domaći akteri postupaju u skladu s ovim temeljnim principima, propisanim i Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, poručili su iz EUFOR-a.

EUFOR, Operacija “Althea”, je spreman i posvećen ispuniti svoj mandat na nepristrasan način.

EUFOR kao dio integriranog pristupa EU ima za cilj stabilnu, održivu, mirnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU.

Sastanak Bećirovića i ambsadora Kvinte

Jučer je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao sastanak s ambasadorima država članica Kvinte (Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija).

Sastanku, koji je održan na poziv Bećirovića, prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Jonathan Mennuti.

Bećirović je rekao da je Bosna i Hercegovina nezavisna i suverena država, punopravna članica UN-a, koja poštuje temeljne principe na kojima su zasnovani međudržavni odnosi.

Bećirović je rekao da međunarodna zajednica, a posebno države svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje ovog sporazuma, podrivanje Ustava BiH i prijetnje miru.

Punopravno članstvo BiH u EU i NATO-u predstavljaju najbolji okvir za trajnu sigurnost i stabilnost BiH i regiji.

Ambasadori Kvinte posebno su podvukli da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitni, te da su garantirani Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

Istakli su da neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u bh. entitetu Republika Srpska, da demokratska, multietnička i euroatlantska BiH nema alternativu, a da su politike etničkih i drugih podjela osuđene na propast.

Podrška usvajanju rezolucije o Srebrenici

Svi prisutni su iskazali podršku svojih država usvajanju rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Ocijenili su rezoluciju civilizacijskom tekovinom kojom se odaje poštovanje žrtvama genocida.

Ambasadori Kvinte su naglasili da se rezolucijom potvrđuju sudski utvrđene činjenice, ne stigmatizira niti jedan narod i doprinosi sigurnijoj budućnosti, kakvo imaju dejstvo i usvojene rezolucije UN-a o holokaustu i genocidu u Ruandi.

Sagovornici na sastanku su naglasili da je EUFOR u BiH u skladu sa svojim mandatom spreman zaštititi mir i sigurnost građana na cijeloj teritoriji BiH, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Izvor: Agencije