Tužilaštvo BiH podiglo prvu optužnicu za negiranje genocida u Srebrenici

Predsjednik Udruženja “Istočna alternativa” Vojin Pavlović tereti se da je prošle godine, u vrijeme održavanja komemoracije 11. jula, svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida.

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa (REUTERS/Dado Ruvic)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je prvu optužnicu za negiranje genocida u Srebrenici.

Optuženi Vojin Pavlović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Istočna Alternativa” Republike Srpske, tereti se da je sredinom prošle godine, svjesno i voljno, odobravao isticanje plakata na kojima se javno pokušava opravdati zločin utvrđen presudama Međunarodnog suda u Hagu. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je to potvrdio.

Pavlović, rođen 1976. godine u Bratuncu, državljanin Bosne i Hercegovine, tereti se da je, od juna pa do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavanja komemoracije 11. jula te godine i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike Srpske svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama Međunarodnog suda u Hagu i Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa te javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i bh. sudova, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Veličanje Mladića

Udruženje “Istočna alternativa” poznato je po lijepljenju plakata i veličanju osuđenog za ratne zločine i genocid Ratka Mladića, koji služi doživotnu kaznu zatvora, ali i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednika Republike Srpske.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo je 2021. dopune Krivičnog zakona, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Izvor: Agencije