Preminuo dramaturg i scenarist Ivo Štivičić

Karijeru Ive Štivičića su, između ostalog, obilježile igrane serije ‘Kuda idu divlje svinje’ i ‘Putovanje u Vučjak’ te igrani film ‘Horvatov izbor’.

Dramski pisac i scenarist Ivo Štivičić ostavio je iza sebe bogat stvaralački opus (Boris Ščitar / Pixsell) (Pixsell)

Nagrađivani dramski pisac i scenarist, književnik i novinar Ivo Štivičić preminuo je u petak, u 86. godini, objavila je Hina.

Karijeru su mu obilježili kriminalističko-ratna igrana serija Televizije Zagreb Kuda idu divlje svinje, djelo iznimno uvjerljivo koncipiranih likova i jedne od najboljih hrvatskih televizijskih serija uopće za koju je radio scenarij, kao i serija Putovanje u Vučjak te igrani film Horvatov izbor.

Među njegovim televizijskim projektima su i Svadba, Gola cesta, Vučjak, Pijana noć 1944, Kandidat smrti, Mokra koža, Zatezanje konopca, Kokošari, Karmine, Brisani prostor, Tamburaši, Uskrsnuće nade, te kazališne drame Pijana noć 1918. i Shakespeare u Kremlju. Objavio je i knjigu dramskih tekstova Ratnici.

Na Televiziji Zagreb angažiran od njenog početka

Ivo Štivičić rođen je 30. lipnja 1936. u Rešetarima kod Nove Gradiške. Studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Pisao je kritike u Studentskom listu i na Radio Zagrebu, a na Televiziji Zagreb radio je od 1958. godine kao dramaturg, scenarist i urednik.

Bio je i savjetnik za umjetnička i dramska pitanja glavnog urednika Hrvatske televizije. Adaptirao je za televiziju brojne drame i pisao originalne scenarije, po kojima su radili vodeći televizijski i filmski redatelji, poput Eduarda Galića, Ivana Hetricha, Marija Fanellija i Nikole Tanhofera.

Dobitnik je Nagrade za životno djelo “Ivan Šibl” za televizijski rad, kao i Nagrade grada Zagreba 2006. te Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo 2015. godine.

Članom Društva hrvatskih književnika postao je 1966, a članom Hrvatskog društva pisaca 2002. godine.

Izvor: Agencije