Predstava ‘Zagreb – Beograd via Sarajevo’ na sceni JDP-a

U središtu predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta našao se izmaštani susret dvojice književnih velikana – Ive Andrića i Miloša Crnjanskog.

Putovanje se nije dogodilo, ali duboko i privrženo prijateljstvo dva pisca jeste (Tanjug)

Predstava Zagreb – Beograd via Sarajevo, u režiji Gorčina Stojanovića, premijerno je izvedena na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, javlja Tanjug.

U središtu drame Jelice Zupanc, po kojoj je predstava nastala, našao se izmaštani susret dvojice književnih velikana – Ive Andrića i Miloša Crnjanskog, koji se sreću u vozu na relaciji Zagreb – Beograd.

Poslije tek završenog Prvog svjetskog rata, u kojem je Crnjanski ratovao na strani Austro-Ugarske, a Andrić bio u zatvoru u Mariboru zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu, i tek formirane Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, dvojica mladih pisaca otvaraju mnoga pitanja o prošlosti, ali i bliskoj budućnosti.

Predstavu ‘Zagreb – Beograd via Sarajevo’ režirao je Gorčin Stojanović prema drami Jelice Zupanc (Tanjug)

Putovanje se nije dogodilo, ali duboko i privrženo prijateljstvo dva pisca jeste, o čemu svjedoče i njihova pisma, prenosi Tanjug.

U čast Nobelove nagrade za književnost

Mladog Crnjanskog tumači Miodrag Dragičević, dok mladog Andrića igra najmlađi član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Aleksej Bjelogrlić.

Uz njih su se na sceni našli i Nebojša Milovanović, Marko Janketić, Nikolina Vujović i Joakim Tasić.

Predstavom Zagreb-Beograd via Sarajevo ugledna teatarska kuća obilježava 60 godina od kada je Ivo Andrić, koji je bio predsjednik Pozorišnog savjeta Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

Izvor: Agencije