Predstavom ‘Tragovi’ Wima Vandekeybusa otvoren BITEF

Na otvorenju festivala u dvostrukom izdanju, jer prošle godine zbog pandemije nije održan, govorila je Svetlana Bojković poručivši da je ljudima u doba ‘novog normalnog’ ostala jedino higijena uma i duha.

U programu dvostrukog festivala bit će odigrano 14 predstava, inostranih, regionalnih i domaćih produkcija (Al Jazeera)

Glumica Svetlana Bojković svečano je otvorila Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), koji će se ove godine održati u dvostrukom izdanju, budući da prošle godine – zbog pandemije – festival nije održan.

Bojković je na otvorenju, na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, održala prigodan govor na temu ekologije, o čemu je riječ i u predstavi Tragovi slavnog belgijskog autora Wima Vandekeybusa kojom je otvoren festival.

U svom govoru je glumica, u posljednje vrijeme istaknuta ekološka aktivistkinja, podsjetila da smo stigli u 2021, nakon izgubljene 2020. godine, ali se “i dalje nalazimo u strahu od pandemije, koja se još uvek ne završava”.

“Uveliko je uvedena ‘nova normalnost’, druženje je ukinuto, stvorena je distanca. Jedino je ostala higijena ljudskog uma i duha. BITEF je ostao mesto provokativnog i kritičkog razmišljanja, prema rečima umetničkog direktora Ivana Medenice. Proglašavam 54. i 55. izdanje festivala otvorenim”, poručila je Bojković.

Čaroban svijet igre

Slogan festivala “Na ivici budućnosti” mogao bi biti i podnaslov predstave Tragovi, za koju Tanjug javlja kako se “ne može jednostavno dočarati rečima, jer prave reči ili opisi za takvo remek delo verovatno ne postoje”.

Beskrajno talentovani svestrani umjetnik Wim Vandekeybus stvorio je jedan čaroban svijet igre, drame, koreografskih ljepota, šumske čarolije i, kako je u specijalnom intervjuu za Tanjug priznao, “zastrašujuću i uznemirujuću bajka”.

“Veoma sam srećan što sam se vratio na BITEF, jer je ovo festival na kojem se pozorište tretira veoma ozbiljno, priča se stalno o pozorištu, a mnogi festivali u svijetu postoje da bi zabavili publiku. BITEF svakako nije takav, jer on gleda u budućnost i kroz prošlost”, rekao je Vandekeybus.

Novinar beogradske agencije navodi kako je njegovo djelo “jedinstveni doživljaj kakav se ne pamti u Beogradu, i na BITEF-u”.

“Na sceni se odigrava susret čoveka i prirode, kao i čoveka i životinje, što predstavlja težište tema kojima se inače bavi Vandekeybus u svojim ostvarenjima – konflikt između tela i uma, osećanja i intelekta, muškarca i žene, prirode i kulture, grupe i pojedinca, iluzije i realnosti”, piše Tanjug.

Slavljenje života

Autor je igračko-dramski komad spremao nadahnut istraživanjem koje je obavio radeći na tom višeslojnom, kompleksnom i nevjerovatnom projektu.

U jednom rumunskom selu, mještani svakog 1. januara imaju specifičnu feštu, vrstu rituala u kojem su obučeni u kostime medvjeda i onda igraju u toj koži, slaveći život.

Simbolično su odabrali medvjeda kao životinju, jer oni jedini imaju zimski san, onda se probude nakon neke vrste hibernacije, pa tako i ljudi slave buđenje nove godine.

Vandekeybus, inače i filmski reditelj nezavisnih ostvarenja, kratkih i dugometražnih, scenarista, glumac, plesač, u svojoj vještini multitalenta, ne dozvoljava publici da se opusti gotovo nijednog trena, jer je realizovao hiperprodukciju prelijepih scena plesa, sukoba, dinamičnih, energičnih minijatura.

BITEF u svom 54. i 55. izdanju traje do 25. septembra, a žiri festivala sastavljen je isključivo od žena, u znak podrške ženskom pokretu, te borbi protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja žena.

Izvor: Agencije