Svjetski poznata ‘Kosa’ ponovo izvedena u Sarajevu

Simbol otpora mladih, legendarni mjuzikl Miloša Formana, prvi put je odigran 1967. na Broadwayu.

Reditelj nove sarajevske Kose Aaron Thielen ranije je kazao da je Kosa ljubavno pismo čovječanstvu napisano snagom jedinstva (Al Jazeera)

Na trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Bosne i Hercegovine večeras je premijerno izvedena predstava Kosa, što je njeno prvo prikazivanje nakon tri decenije pauze.

Simbol otpora mladih, legendarni mjuzikl Miloša Formana, prvi put je odigran 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku komponirao Gart MacDermot.

U Sarajevu je mjuzikl prvi put izveden 1992. godine dok je grad bio pod opsadom.

Ljubavno pismo napisano čovječanstvu

Reditelj nove sarajevske Kose je Aaron Thielen koji je ranije kazao da je Kosa ljubavno pismo čovječanstvu napisano snagom jedinstva, te “poziv svima nama da koračamo kroz život koracima mira”.

Thielen je također kazao da živimo u vremenu kad nam je ovaj mjuzikl sa svojom simbolikom potreban.

U mjuziklu Kosa reditelja Aarona Thielena, kojim je dirigovao Ryan Nelson, učestvovali su Sarajevska filharmonija, kojom je dirigovao maestro Ryan Nelson, solisti i hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo, bend Muzičke produkcije BHRT-a, dok su solističku podjelu činili: Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić.

Mjuzikl Kosa u subotu će biti izveden u Kulturno-sportskom centru na Palama, a u nedjelju u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Izvor: Agencije