‘Zlatni globus’ nakon skandala želi povratiti sjaj

Ceremoniju prošle godine nije prenosila televizija zbog optužbi za rasizam, seksizam i korupciju organizatora nagrada – Holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA) koji dodjeljuje ‘Zlatni globus’.

Ove godine je organizator značajno obnovio žiri te uključio mnoge žene i pripadnike etničkih manjina (Reuters)

Svečana dodjela američke televizijske nagrade „Zlatni globus“ bit će održana u noći s utorka na srijedu u Los Angelesu, a ceremonija koja je bila jedna od omiljenih kod Amerikanaca ove godine će pokušati povratiti svoj sjaj poslije skandala organizatora, javlja AFP.

„Zlatni globus“ je obično pokazatelj koji će filmovi biti nagrađeni prestižnim Oscarom čija dodjela slijedi.

Ceremoniju prošle godine nije prenosila televizija zbog optužbi za rasizam, seksizam i korupciju organizatora nagrada – Holivudskog udruženja stranih novinara (HFPA) koji dodjeljuje „Zlatni globus“.

Američka televizijska mreža NBC pristala je ove godine prenositi 80. ceremoniju poslije niza reforme unutar HFPA, udruženja koje do sada u svom sastavu nije imalo afroameričke članove.

Eddie Murphy će dobiti nagradu za životno djelo

Na dodjeli će biti neka velika imena američke kinematografije, kao što je reditelj Steven Spielberg koji će predstaviti ostvarenje The Fabelmans, koje je u konkurenciji za najbolji dramski film. Glumac Eddie Murphy će dobiti nagradu za životno djelo.

Na dodjeli neće biti Tom Cruise, producent i glavni glumac filma Top Gun: Maverick, koji je također u konkrenciji za nagradu. On je prošle godine vratio tri osvojena „Zlatna globusa“ u znak protesta zbog skandala.

HFPA je značajno obnovio svoj žiri za „Zlatni globus“ i uključio mnoge žene i pripadnike etničkih manjina.

Izvor: Agencije