‘Barbie’ predvodi nominacije za Zlatni globus, slijedi je ‘Oppenheimer’

‘Barbie’ će se u kategoriji za najbolju komediju i mjuzikl takmičiti s ‘American Fiction’, ‘The Holdovers’ i drugima na svečanosti u januaru, kojim počinje sezona američkih filmskih nagrada.

Zlatni globusi su dobar pokazatelj za najpoznatiju filmsku nagradu Oscar, koji se dodijeljuje u martu (Reuters)

Film Barbie predvodi nominacije za Zlatni globus s devet kategorija, ispred historijske drame Oppenheimer, koja ih ima osam, objavio je u ponedjeljak organizator te filmske nagrade u Hollywoodu.

Barbie će se u kategoriji za najbolju komediju i mjuzikl takmičiti s filmovima American Fiction, The Holdovers i drugima na svečanosti u januaru, kojim počinje sezona američkih filmskih nagrada.

Oppenheimer, s Cillianom Murphyjem u glavnoj ulozi, suočit će se, među ostalima, s Killers of the Flower Moon i Maestro u borbi za najbolju dramu.

U televizijskim kategorijama najviše nominacija, devet, ima porodična drama Succession.

Nagrade bira nova organizacija

Zlatni globusi su dobar pokazatelj za najpoznatiju filmsku nagradu Oscar, koji se dodijeljuje u martu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ove godine izabrat će ih nova organizacija, nakon što je neprofitni Hollywood Foreign Press Association, grupa novinara koja je bila na meti kritika zbog etičkih propusta i nedostatka različitosti, raspuštena u junu.

Vlasnici Zlatnog globusa, Eldridge Industries i Dick Clark Productions, postavili su nagradu kao profitni posao, a glasačko tijelo činit će rasno i etnički različitih 300 novinara iz 75 zemalja.

Pobjednici će biti proglašeni na svečanosti 7. januara.

Izvor: Agencije