Muzička diva Fatoumata Diawara zatvara Zagreb Jazz Festival

Kantautorica, pjevačica, gitaristica, feministička aktivistica i nekadašnja glumica, koja trenutno živi u Francuskoj, predstavit će u Tvornici kulture u Zagrebu svoj novi album.

Fatoumata Diawara njeguje bliske susrete između tradicionalnih malijskih plesnih ritmova i savremenog zvuka začinjenog bluesom (Reuters)

Dugoočekivanim koncertom Fatoumate Diawara, world music dive iz afričkog Malija, u ponedjeljak završava 14. Zagreb Jazz Festival, koji je u više od dva mjeseca ugostio neke od trenutno najuglednijih svjetskih jazz muzičarki i muzičara.

Kantautorica, pjevačica, gitaristica, feministička aktivistica i nekadašnja filmska i kazališna glumica, koja trenutno živi u Francuskoj, predstavit će u Tvornici kulture svoj novi album „London Ko“. Na njemu ova svestrana umjetnica nastavlja njegovati bliske susrete između tradicionalnih malijskih plesnih ritmova i suvremenog zvuka začinjenog bluesom.

Promocija jazza kao muzike za sve

Prvi dio ovogodišnjeg Jazz festivala bio je rezerviran za vrhunske hrvatske jazzere koji su nastupili na zagrebačkim ulicama i trgovima za sve koji su se na njima s namjerom ili slučajno našli. Riječ je o festivalskom konceptu koji promovira jazz kao muziku za sve, želeći s jazza skinuti etiketu nerazumljive muzike za malobrojnu elitu.

Nizom koncertnih poslastica dominirale su potom gostujuće umjetnice, saksofonistice, klaviristice, basistice i pjevačice, nominirane i za nagrade Grammy, a koje su promovirale i svoje nove albume. Time je ovaj festival u punoj mjeri odao počast ženama u svijetu glazbe.

Zagreb je tako ove jeseni, nastupima u dvorani Vatroslav Lisinski, Kazalištu Kerempuh i klubu Peti kupe upisan u svjetsku kartu evropskih jazz centara, javlja Hina.

Izvor: Agencije