Mostar film festival: Nagrade Jeleni Kordić Kuret i Senadu Bašiću

Direktor Festivala Slaven Knezović izrazio je zadovoljstvo 17. izdanjem festivala, ocjenjujući da je važno da je većina nagrada otišla u ruke bh. glumaca.

Stručni žiri je tokom četiri dana trajanja festivala gledao šest dugometražnih igranih filmova u takmičarskom dijelu programa (MOFF)

Glumci Jelena Kordić Kuret i Senad Bašić proglašeni su najboljim za filmske uloge prikazane na Mostar film festivalu – festivalu filmske glume, koji je u četvrtak navečer zatvoren u Mostaru, dok je posebna nagrada žirija pripala glumačkoj ekipi filma Stigme.

U filmu Najsretniji čovjek na svijetu, makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske, mostarska glumica Jelena Kordić Kuret imala je glavnu ulogu.

“Ovo je nagrada za sve one koji čekaju svoju priliku da se za njih čuje. S obzirom da u Mostaru živim 20 godina, drago mi je da se ova cijela priča i avantura s ovim filmom zaokružila baš u Mostaru”, rekla je Kordić Kuret.

Senad Bašić je nagradu dobio za glavnu ulogu u filmu Bosanski lonac, hrvatskog režisera Pave Marinkovića.

Nagradu za najboljeg sporednog glumca dobio je Izudin Bajrović, a u kategoriji najbolje sporedne glumice nagradu je odnijela Irma Alimanović.

Dodijeljene i specijalne nagrade

Specijalna nagrada žirija pripala je glumačkoj ekipi filma Stigme, režisera Zdenka Jurilja.

Prema objašnjenju, u tom filmu odlične su uloge imali Ivo Krešić, Bojan Beribaka, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Mario Knezović i Robert Pehar, prenosi Hina.

Specijalno priznanje dodijeljeno je Adnanu Haskoviću za ulogu Zlatana u filmu Umri prije smrti, režisera Adnana Imamovića.

Specijalno priznanje stručni žiri dodijelio je i Jeleni Jovanov za ulogu Kaje u filmu Nešto slatko, koji je režirao Tin Vodopivec.

Stručni žiri 17. Mostar film festivala tokom četiri dana je gledao šest dugometražnih igranih filmova u takmičarskom dijelu programa.

Direktor Mostar film festivala Slaven Knezović izrazio je zadovoljstvo 17. izdanjem festivala, ocjenjujući da je posebno važno da je većina nagrada otišla u ruke bh. glumaca.

Izvor: Agencije