Dirigentska zvijezda Gustavo Dudamel prelazi iz Los Angelesa u New York

Filharmonija u New Yorku objavila je da će slavni dirigent postati muzički i umjetnički direktor tog orkestra počevši od 2026. te je na taj način zadala veliki udarac muzičkom svijetu Los Angelesa.

Gustavo Dudamel je među rijetkim dirigentima koji su posljednjih godina pridobili pažnju 'mainstreama' (EPA)

Selidba slavnog venecuelanskog dirigenta iz Los Angelesa u New York predstavlja veliki potres u svijetu klasične muzike.

Filharmonija u New Yorku objavila je da će Gustavo Dudamel postati muzički i umjetnički direktor tog orkestra počevši od 2026. godine te je na taj način zadala veliki udarac muzičkom svijetu Los Angelesa.

Ovaj 42-godišnji dirigent pristao je na petogodišnji ugovor kao umjetnički i muzički direktor Filharmonije u New Yorku.

Dudamel će postati prvi Latinoamerikanac na čelu orkestra od njegova osnivanja 1842. godine.

Velika muzička karijera

Poznat po snažnoj energiji i kovrčavoj kosi koja “skače”, Dudamel vodi Filharmoniju u Los Angelesu od 2009. godine.

Angažirala ga je Deborah Borda, koja je sada predsjednica Filharmonije u New Yorku.

The New York Times je nazvao Filharmoniju u Los Angelesu s Dudamelom na čelu “najvažnijim orkestrom u SAD-u”.

“Zahvalan sam muzičarima i vodstvu Filharmonije u New Yorku jer zajedno krećemo na ovo novo i lijepo putovanje”, rekao je Dudamel. “Kao što je veliki pjesnik Federico García Lorca rekao: ‘Svaki korak koji napravimo na zemlji dovodi nas u novi svijet'“.

Dudamel je debitirao u novembru 2007. u dobi od 26 godina.

Orkestrom je dirigirao 26 puta i trebao bi u narednom periodu predvoditi tri izvedbe Devete simfonije Gustava Mahlera od 19. do 21. maja.

Došavši u Los Angeles sa 27 godina, Dudamel je radio na tome da privuče novu publiku klasičnoj muzici u Walt Disney Concert Hallu i Hollywood Bowlu, promovirao muziku iz SAD-a i sarađivao sa savremenim kompozitorima i muzičarima.

Podrška mladim muzičarima

Kao najpoznatiji proizvod venecuelanske hvaljene mreže muzičkih škola, poznate kao El Sistema, također je pokrenuo orkestar mladih poznat kao YOLA 2007, dajući muzičku poduku i besplatno korištenje instrumenata za 1.500 mladih ljudi.

Glavni izvršni direktor Filharmonije u Los Angelesu Chad Smith čestitao je Dudamelu i rekao da je “ostavio neizbrisiv trag na klasičnu muziku, Filharmoniju u Los Angelesu i Los Angeles”.

Smith je rekao da je Dudamel programirao neka od najambicioznijih djela ikada postavljenih, nadahnuo orkestar da dosegne nove nivoe umjetnosti, proširio granice Koncertne dvorane Walta Disneyja i pokazao moć muzike da promijeni živote ljudi kroz YOLA-u.

Dudamel je među rijetkim dirigentima koji su posljednjih godina pridobili pažnju mainstreama.

Čini se da se lik u Amazonovoj seriji Mozart u džungli temelji na Dudamelu, koji je dirigirao soundtrackom remakea Priče sa Zapadne strane Leonarda Bernsteina iz 2021. Stevena Spielberga.

“Ova zarazna radost i duboka muzikalnost i humanizam povezuju se s publikom”, kazala je Borda o Dudamelu.

Predstavljanje 20. februara

U Filharmoniji u New Yorku naslijedit će nizozemskog dirigenta Jaapa van Zwedena.

Van Zweden je u septembru 2021. godine rekao da će napustiti Filharmoniju u New Yorku nakon sezone 2023-24, čime je završio šestogodišnji staž muzičkog direktora, koji će biti najkraći otkako je Pierre Boulez naslijedio Leonarda Bernsteina i vodio orkestar od 1971. do 1977. godine

Borda je obavijestio Filharmoniju u New Yorku, a Dudamel muzičare iz Los Angelesu o svojoj odluci tokom proba u David Geffen Hallu Lincoln Centera i Walt Disney Concert Hallu.

Filharmonija u New Yorku vratila se u dvoranu Geffen u oktobru, nakon renoviranja vrijednog 550 miliona dolara, koje je poboljšalo akustiku, vidljivost i sadržaje.

Filharmonija u New Yorku planira 20. februara konferenciju za novinare na kojoj će predstaviti novog dirigenta.

Izvor: Al Jazeera