Na Beldocsu ove godine 105 filmova

Beldocs će biti održan od 10. do 17. maja na osam lokacija u Beogradu, a festival otvara film Mladena Kovačevića ‘Još jedno proleće’.

Cjelokupan program festivala dostupan je na zvaničnom sajtu, na kojem se i direktno mogu kupiti i ulaznice (Beldocs)

Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Beldocs“ ove će godine biti prikazano 105 filmova, među kojima je devet svjetskih i 91 srpska premijera, kao i 30 projekata u razvoju ili različitim fazama produkcije.

Beldocs, 16. po redu, održava od 10. do 17. maja na osam lokacija u Beogradu, a festival otvara film Mladena Kovačevića Još jedno proleće, javila je Beta.

Jedinstvena i odvažna filmska ostvarenja renomiranih i mladih autora iz cijelog svijeta čine ovogodišnju selekciju izuzetno aktuelnom i relevantnom, najavili su organizatori.

Direktorica festivala Mara Prohaska Marković izjavila je da su izabrani filmovi „veoma interesantni, aktuelni, uzbudljivi i raznovrsni u tematskom, vizuelnom, kulturološkom, geografskom smislu, kao i u smislu filmskog jezika i autorskih pristupa“.

„Selekcija Beldocsa svake godine oslikava beskompromisnu posvećenost smelim, autentičnim i kreativnim dokumentarcima, filmovima koji produbljuju naše poimanje realnosti i pokreću društveno relevantne teme sa kojima se danas suočavamo“, kazala je.

I ove godine u hibridnom formatu

Selektor festivala Igor Stanojević smatra da će ove godine „Beldocs imati jedan od najboljih programa do sada“.

„U srpskom takmičarskom programu ove godine biće čak 12 naslova, što mnogo toga govori o izuzetnom kvalitetu domaćeg dokumentarnog filma“, rekao je.

Festival će, kao i proteklih godina, biti u hibridnoj formi, budući da će dio programa biti prikazan na platformi Beldocs Online i televiziji Insajder.

Cjelokupan program festivala dostupan je na zvaničnom sajtu, na kojem se i direktno mogu kupiti i ulaznice, koje su već u prodaji.

Izvor: Agencije