Restauracija katedrale Notre Dame bit će završena do kraja 2024.

Radovi na poznatoj katedrali u Parizu iz 12. stoljeća, koja je oštećena u požaru 2019, još nisu završeni ni nakon četiri godine.

Katedrala Notre Dame teško je oštećena u požaru 15. aprila 2019. (Anadolija)

Radovi na restauraciji katedrale Notre Dame u Parizu, koja je oštećena u požaru 15. aprila 2019. godine, još nisu završeni ni nakon četiri godine.

Očekuje se da će restauracija katedrale, koja datira iz 12. stoljeća i koja je poznata po klasičnom književnom djelu Victora Hugoa Zvonar crkve Notre Dame, biti završena do kraja 2024. godine.

Katedrala Notre Dame poznata je širom svijeta po veličini, jedinstvenosti i značaju za svjetsku arhitekturu, prenosi Anadolija.

Historijska građevina stara 860 godina, koja je jedan od simbola Pariza i koju posjećuju milioni turista iz cijelog svijeta, oštećena je u požaru 2019. godine čiji uzrok još nije poznat.

Radovi na restauraciji Notre Dama, čiji su se toranj od 96 metara i krov srušili u požaru, i dalje traju.

Prikupljeno 846 miliona eura donacija

Za restauratorske radove prikupljena je rekordna donacija od 846 miliona eura od ukupno 340.000 donatora iz 150 zemalja.

Očekuje se da će katedrala ponovo biti otvorena za javnost u decembru 2024. godine.

Na gradilištu radi 500-ak ljudi, ali broj prelazi i 1.000, jer postoje ljudi koji rade i na mnogim drugim radovima u različitim radionicama širom zemlje.

Postignut je značajan napredak kada je riječ o građevinskim radovima koji traju od ljeta 2021. godine.

Prošle godine, tokom iskopavanja za obnovu tornja katedrale, koji je uništen u požaru, otkrivena je podzemna mreža cijevi od cigle koje su se koristile za grijanje u 19. stoljeću.

U sredini ove mreže nalazio se dobro očuvan olovni sarkofag iz 14. stoljeća.

Izvor: Agencije