Edward Norton i Ula Pontikos na Ponta Lopud festivalu

Filmovi se stvaraju za publiku, ali i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat, pa mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa, rekao je Norton.

Edward Norton je skoro 30 godina u samom vrhu svjetske kinematografije i jedan je od najslavnijih glumaca svoje generacije (EPA)

Uz već najavljenu svjetsku rediteljsku zvijezdu, Rubena Östlunda, na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu u ulozi mastera bit će proslavljeni glumac Edward Norton i nagrađivana direktorica fotografije na filmu Ula Pontikos, najavili su organizatori.

“Već 30 godina snimam filmove i većina onoga što sam naučio o samom stvaralaštvu i filmskoj umjetnosti proizašla je iz razgovora sa starijim rediteljima o brojnim pojedinostima iz njihovih iskustava”, rekao je Norton u povodu dolaska na treći po redu Ponta Lopud festival, koji će se održati od 20. do 24. juna.

“Filmovi se stvaraju za publiku, ali i mi trebamo jedni druge da bismo uistinu naučili zanat, pa mi se ideja filmskog festivala za filmaše jako sviđa”, izjavio je Norton.

U vrhu svjetske kinematografije

Norton je skoro 30 godina u samom vrhu svjetske kinematografije i jedan je od najslavnijih glumaca svoje generacije. Glumio je u više od 50 filmova, producirao njih 13, napisao pet i režirao dva.

Triput je nominiran za nagradu Oscar (Iskonski strah, Generacija X i Birdman), kao i za nagradu udruženja filmskih glumaca (SAG), dvaput za BAFTA-u i za Zlatni globus. Dobitnik je Zlatnog globusa, nagrada Emmy i Obie, te brojnih drugih.

Njegov najnoviji film Brooklyn bez majke, kojem je producent, reditelj, scenarist i u kojemu je glumio, reditelj i hisotričar Ken Burns nazvao je “ni manje ni više nego modernim remek-djelom”.

Masterclass na Ponta Lopudu

Jedna od recentnijih uloga mu je ona u filmu Glass Onion: a Knives Out Mystery, koji je u prve tri sedmice emitiranja postao jedan od tri najgledanija filma u historiji Netflixa.

Igrao je i u Appleovoj seriji Extrapolations, a očekuje ga i snimanje filma Asteroid City, njegovog petog igranog filma u režiji Wesa Andersona.

Predavanja i radionice za regionalne profesionalce u kategoriji “Glumci” pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima.

Glavni masterclass Edwarda Nortona poslušat će svi sudionici Ponte Lopuda, a narednih dana uslijedit će radionice samo za sudionike u kategoriji “Glumci”.

Stručni programi za snimateljice

Drugu godinu zaredom u sklopu Ponta Lopud festivala održat će se i stručni programi za snimateljice, u okviru nastojanja za rodnu jednakost u filmskoj industriji.

U saradnji s HAVC-om i regionalnim filmskim centrima iz Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, tri sudionice stručnih programa svoje će vještine “izbrusiti” uz Ulu Pontikos, članicu Britanskog udruženja snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i nauka.

Diplomirala je na prestižnom londonskom NFTS-u, koji joj je 2022. dodijelio godišnju nagradu Sue Gibson BSC za rad na TV seriji Russian Doll. Rad na posljednjoj sezoni donio joj je i nominacije za Emmy i nagradu Američkog društva snimatelja.

Svoj prvi igrani film, Weekend snimila je 2011. godine, a BBC Film ju je 2012. proglasio talentom u usponu. Od tada nastavlja snimati filmove uključujući Lilting, za koji je 2014. osvojila nagradu World Cinema Cinematography u Sundanceu, te Stars Don’t Die in Liverpool, nominiran za tri BAFTA-e.

Izvor: Agencije