Prikazivanjem filma ‘Još jedno proleće’ otvoren festival Beldocs

Stojeći na pozornici, dvadesetak članova Beldocs tima uhvatilo se za ruke i održana je minuta šutnje u čast ubijenima u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ i kod Mladenovca i Smedereva.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs otvoren je večeras prikazivanjem filma Još jedno proleće autora Mladena Kovačevića u Domu omladine Beograda (Tanjug)

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs otvoren je večeras prikazivanjem filma Još jedno proleće autora Mladena Kovačevića u Domu omladine Beograda (DOB), javlja Tanjug.

Pred početak prikazivanja filma u ispunjenoj velikoj dvorani DOB, selektor festivala Igor Stanojević se samo kratko obratio prisutnima, rekavši da su “iza nas dani koji su pogodili Beldocs porodicu i lično”.

Stojeći na pozornici, dvadesetak članova Beldocs tima uhvatilo se za ruke i održana je minuta šutnje u čast ubijenima u Osnovnoj školi ”Vladislav Ribnikar” i kod Mladenovca i Smedereva.

Kovačevićev dokumentarni medicinski triler Još jedno proleće (2022), o epidemiji velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine, sastavljen je od arhivskih snimaka, a priča je zasnovana na intimnim prisjećanjima naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića.

Bit će prikazano 100 filmova

U okviru 16. Beldocsa do 17. maja bit će prikazano više od 100 filmova, a festivalske nagrade i priznanja bit će dodijeljeni 16. maja u kategorijama Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Kratki filmovi do 45 minuta i “Eurimage Audentia Award”.

Prikazivanja filmova su u DOB-u, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Sinepleksu Ušće, Art bioskopu Kolarac, Centru za kulturu “Vlada Divljan” i Barutani.

Dio programa bit će prikazan na platformi Beldocs Online i televiziji Insider.

Beldocs će svečano zatvoriti 17. maja film Bojana Vinulovića i Renea Miškolcija Gru tu je, o reperu Daliboru Andonovu Gruu (1973-2019) u DOB-u.

Izvor: Agencije