Predstava o antisemitizmu trijumfirala na dodjeli nagrada ‘Tony’

‘Leopoldstadt’ je osvojio četiri nagrade, uključujući i onu za najbolju dramu, a mjuzikl ‘Kimberly Akimbo’, o tinejdžerici pogođenoj rijetkom bolešću zbog koje prerano stari, dobio je pet nagrada.

Tom Stoppard, koscenarist filmova 'Brazil' i 'Zaljubljeni Shakespeare' koji su mu donijeli Oscara, osvojio je svoju petu nagradu Tony s 'Leopoldstadtom' (Reuters)

Predstava veterana Toma Stopparda Leopoldstadt, o židovskoj porodici tokom holokausta, i mjuzikl o tinejdžerici koja prebrzo stari osvojili su najvažnije nagrade Tony, ekvivalentu Oscara, na njujorškom Broadwayu.

Leopoldstadt je osvojio četiri nagrade, uključujući i onu za najbolju dramu, što je novo posvećenje u dugoj karijeri 85-godišnjeg britanskog dramatičara, prenosi Hina.

„Preplavljuju me emocije koje ni ‘robot’ ne može razumjeti“, našalio se Stoppard na pozornici, ironično govoreći o procvatu alata umjetne inteligencije poput ChatGPT-a, za koje se neki boje da prijete i umjetničkom stvaranju.

Kao i drugi pobjednici večeri, i on je iskoristio svoj govor da oda počast autorima, u jeku štrajka holivudskih scenarista koji se bore za bolje naknade i pravedniju podjelu dobiti od streaming platformi.

Pet nagrada za mjuzikl ‘Kimberly Akimbo’

Tom Stoppard, koscenarist filmova Brazil (1985) i Zaljubljeni Shakespeare (1998) koji su mu donijeli Oscara, osvojio je petu nagradu Tony s Leopoldstadtom, jednim od svojih najosobnijih djela, s obzirom na činjenicu da mu je četvero predaka (djedovi i bake) ubijeno u koncentracijskim logorima.

Predstava u pet činova prati od 1899. do 1955. godine putovanje bogate židovske porodice koja živi u Beču, čiju će sudbinu uspon nacizma i holokaust potpuno preokrenuti.

Parada, drugo djelo o antisemitizmu koje govori o suđenju i linču američkog Židova 1910-ih na jugu Sjedinjenih Američkih Država, dobilo je nagradu za najbolju režiju.

Drugo visoko priznanje, ono za najbolji mjuzikl, pripalo je Kimberly Akimbo, koja je osvojila pet nagrada Tony. To je priča o tinejdžerici pogođenoj rijetkom bolešću zbog koje prerano stari.

Povratak publike

U jednoj od najuglednijih kategorija, nagradu za najbolju glumicu u predstavi dobila je Jodie Comer, ljubiteljima serije poznata po ulozi Villanelle u ostvarenju Ubijajući Evu, a nagrađena je za svoju predstavu Prima Facie. Djelo govori o advokatici koja brani seksualne nasilnike, sve dok se i sama ne suoči s takvim napadom.

Nagrade Tony, koje su dodijeljene 76. put, zaključile su prvu punu sezonu za Broadway otkako je pandemija Covid-19 uzrokovala 18 mjeseci zatvaranja.

Od maja prošle do maja ove godine, s 40 novih produkcija, kazališta Broadwaya privukla su 12,2 miliona gledatelja i ostvarila prihode od 1,5 milijardi dolara, nedavno je objavila Broadway League, koja predstavlja 41 kazalište.

U pretpandemijskoj sezoni 2018/19. Broadway je privukao 14,7 miliona gledatelja i donio više od 1,8 milijardi dolara prihoda.

Sezonu je posebno obilježilo zatvaranje najstarijeg brodvejskog mjuzikla Fantom iz opere, koji je spustio zastor nakon 13.981. izvođenja u 35 godina, kao žrtva premalog interesa publike po povratku iz pandemije.

Izvor: Agencije