UNESCO: Lokacije sjećanja na ljudsku patnju na listi svjetske baštine

Do sada su na listi memorijalnih centara ljudske patnje bili samo koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau i Memorijalni park mira u Hiroshimi.

Argentinski muzej ESMA u Buenos Airesu (Reuters)

Groblja iz Prvog svjetskog rata u Belgiji i Francuskoj, ruandski brežuljci na kojima je 1994. godine počinjen genocid i bivši centar za mučenje u Argentini upisani su na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, pošto je ukinut moratorij iz 2018. godine na upisivanje memorijalnih centara ljudske patnje.

Do sada su na tom popisu u toj kategoriji bili samo koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau u Poljskoj i Memorijalni park mira u Hiroshimi u Japanu, prenosi Hina.

Države članice UNESCO-a odlučile su na sastanku u Rijadu da će na popis dodati memorijalne lokacije iz Prvog svjetskog rata i u Ruandi, nakon što su prethodno dodale centar za mučenje u Argentini.

UNESCO je saopćio da su se države članice saglasile početkom ove godine da te lokacije mogu imati ključnu ulogu u izgradnji mira, što je glavni cilj te organizacije.

Lokacije iz Prvog svjetskog rata su niz vojnih groblja, groblja na ratištima i memorijalnih centara između sjeverne Belgije i istočne Francuske.

‘Lokacije utjelovljuju apel za mir’

Lokacije, njih 139, prate liniju zapadnog fronta i posljednje su počivalište desetaka hiljada vojnika nekoliko nacionalnosti.

“U vrijeme kada se rat vratio na vrata Evrope […] te lokacije više nego ikad utjelovljuju apel za mir”, saopćio je francuski ministar kulture Rima Abdul-Malak.

Na Popis svjetske baštine upisan je i niz brežuljaka u Ruandi na kojima je 1994. godine ubijeno gotovo milion ljudi – Tutsija, ali i umjerenih Hutua i pripadnika naroda Twa.

Argentinski muzej ESMA u Buenos Airesu, gdje se nalazila bivša Mornarička mehanička škola, bio je tajni pritvorni centar za vrijeme diktature od 1976. do 1983. godine, gdje su bili mučeni i ubijani protivnici vojnog režima, navodi UNESCO.

Izvor: Agencije