‘Oppenheimer’ glavni favorit i na dodjeli BAFTA-nagrada

Dok ‘Oppenheimer’, film o stvaranju atomske bombe, ima 13 nominacija, odmah iza njega na listi ostvarenja nalaze se ‘Uboga stvorenja’, s njih 11.

Ceremonija dodjele nagradi BAFTA (Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti) održava se u Londonu 18. februara (Reuters)

Historijska drama Oppenheimer, jedan od prošlogodišnjih filmova s najvećom zaradom, predvodi nominacije za filmske nagrade BAFTA, ima ih ukupno 13, a izostavljanje nekih favorita iznenadilo je filmofile.

Nakon Oppenheimera, filma o stvaranju atomske bombe, na listi ostvarenja s najviše nominacija nalaze se Uboga stvorenja, s njih 11, javlja Reuters.

Film Martina Scorsesea Ubice cvjetnog mjeseca, o ubistvima pripadnika naroda Osage, te film Zona interesa, o porodici koja živi pokraj Auschwitza, dobili su po devet nominacija.

Oppenheimer, Uboga stvorenja i Ubice cvjetnog mjeseca bit će u konkurenciji za glavnu nagradu za najbolji film, uz sudsku dramu Anatomija pada i The Holdovers, komediju smještenu u dječački internat. Fenomen Barbie, film s najvećom zaradom 2023. godine, izostao je u toj kategoriji, ali je dobio pet nominacija.

Scorsese bez nominacije

Oppenheimer, favorit sezone dodjele nagrada, već ih je osvojio nekoliko, uključujući pet Zlatnih globusa.

Cillian Murphy nominiran je u kategoriji glavnog glumca za nagradu BAFTA za portret Oppenheimera. Njegove kolege Robert Downey Jr. i Emily Blunt nominirani su u kategoriji sporednih glumaca. Christopher Nolan nominiran je za najbolju režiju i adaptirani scenarij.

„Ne mogu biti sretniji što je Britanska akademija odala priznanje tolikom broju mojih saradnika na Oppenheimeru, posebno Chrisu Nolanu“, rekao je Murphy.

Emma Stone nominirana je za glavnu žensku ulogu za film Uboga stvorenja. Ostale kandidatkinje za nagradu za glavnu žensku ulogu su Margot Robbie (Barbie), Carey Mulligan (Maestro), Fantasia Barrino (The Color Purple), Vivian Oparah (Rye Lane) i Sandra Hueller (Anatomija pada). Hueller je također nominirana u kategoriji sporedne glumice u filmu Zona interesa.

Dobitnica Zlatnog globusa Lily Gladstone, koja se smatra jakom kandidatkinjom za Oscara za najbolju glumicu, nije nominirana za Ubice cvjetnog mjeseca, kao ni Scorsese kao reditelj.

Ceremonija u Londonu

Uz Murphyja, za nagradu za glavnu mušku ulogu nominirani su i Bradley Cooper (Maestro), Barry Keoghan (Saltburn), Colman Domingo (Rustin), Paul Giamatti (The Holdovers) i Teo Yoo (Prošli životi).

Niti jedan od kandidata za najboljeg reditelja dosad nije osvojio nagradu, a četiri od njih šest su prvi put i nominirani. To su Jonathan Glazer (Zona interesa), Alexander Payne (The Holdovers), Andrew Haigh (Stranci) i Justine Triet (Anatomija pada).

Justine Triet je jedina žena na popisu, no izostavljena je Greta Gerwig, rediteljica filma Barbie, na čuđenje mnogih filmskih kritičara.

„Briljantno je vidjeti da je Greta nominirana za (izvorni) scenarij te da su Margot i Ryan nominirani“, rekla je za Reuters Sarah Putt, predsjednica BAFTA-e, govoreći o nominaciji Ryana Goslinga za sporednog glumca.

Ceremonija dodjele nagradi BAFTA (Britanska akademija filmske i televizijske umjetnosti) održava se u Londonu 18. februara, prenosi Hina.

Izvor: Agencije