NIN-ova nagrada Stevi Grabovcu za roman ‘Poslije zabave’

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su još romani ‘Pesma o tri sveta’ Vladimira Pištala, ‘Pakrac’ Vladana Matijevića, ‘Autosekcija’ Srđana Srdića i djelo ‘U zemlji Franje Josifa’ Ljubomira Koraćevića.

Stevo Grabovac živi i radi u Banjoj Luci (Tanjug)

Jubilarna 70. NIN-ova nagrada za najbolji roman godine pripala je djelu Poslije zabave, autora Steve Grabovca, u izdanju Imprimatura, objavio je žiri.

Stevo Grabovac, rođen u Slavonskom Brodu 1978. godine, na književnoj sceni debitirao je 2007. zbirkom pjesama Stanica nepostojećih vozova. Prvi roman Mulat albino komarac, objavio je 2019. godine. Živi i radi u Banjoj Luci.

Grabovac u romanu Poslije zabave piše o zaboravljenoj i nestaloj romskoj djeci tokom rata u Bosni i Hercegovini, prenosi FoNet.

Zahvaljujući na časti što je dobio nagradu, rekao je da je „u romanu riječ o otkrivanju zla“, ocijenivši da je to „možda jedan od najvažnijih poteza u čovjekovom životu“.

„Pisao sam o jednom od najtežih zločina koji je prepušten zaboravu. Bila je to moja unutrašnja dilema s kojom sam se borio mnogo prije nego što sam počeo da pišem roman“, naglasio je Grabovac.

Nagrada se dodjeljuje od 1954. godine

Prema riječima Gorana Korunovića, predsjednika žirija, riječ je „o romanu svedenog, stilski raznovrsnog izraza, u kome je zaptivena melodija naših nestanaka“.

„Roman je kompleksne strukture, a u njemu pripovedač kroz ogledalo traume preskočene generacije traga za zaboravljenom i napuštenom decom“, naveo je Korunović. „Potraga je snažno emotivno obojena i odvija se u svesti pripovedača rastrgnutog između resantimana i odgovornosti. Ta potraga, u konačnici, vraća prećutane i potisnute intimne i kolektivne istorije, pripovedačeve, koliko i naše“.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su: Vladimir Pištalo s romanom Pesma o tri sveta (Agora), Vladan Matijević Pakrac (Laguna), Srđan Srdić Autosekcija (Partizanska knjiga) i Ljubomir Koraćević U zemlji Franje Josifa (Književna opština Vršac).

Na konkurs je stiglo 188 romana. O pobjedniku je žiri, u sastavu Goran Korunović, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović i Tamara Mitrović, odlučio većinom glasova.

NIN-ova nagrada za roman godine se dodjeljuje od 1954. godine. Važi za najznačajnije književno priznanje u Srbiji, javlja Beta.

Izvor: Agencije