‘Barbie’ i ‘Oppenheimer’ favoriti u utrci za Zlatni globus

Zlatni globus je po pravilu uvijek odlična prognoza i uvertira za dodjelu nagrade Oscar, tako da mnogi dobitnici mogu biti i laureati nagrade Američke filmske akademije.

Svaka kategorija sada ima po šest nominacija, umjesto dosadašnjih pet, a za njih glasa 300-ak filmskih novinara (EPA)

Filmska nagrada „Zlatni globus“ bit će, narednog vikenda, dodijeljena po 81. put u os Angelesu, a listu favorita predvode filmovi Barbie sa 10 i Oppenheimer sa osam nominacija.

„Zlatni globus“ je po pravilu uvijek odlična prognoza i uvertira za dodjelu nagrade Oscar, tako da mnogi dobitnici mogu biti i laureati nagrade Američke filmske akademije.

Magazin Variety neposredno prije objavljivanja nominacija „Zlatni globus“ objavio je članak u kome se navodi da se, osim filmova Barbie i Oppenheimer, najviše očekuje od ostvarenja Poor Things i Killers of the Flower Moon.

Dvije nove kategorije

Od TV serija, američki časopis je izdvojio naslove The Bear, Succession, Beef i Ted Lasso.

Nominacije u 26 kategorija objavljene su početkom decembra, a prema konceptu uvedene su i dvije nove – najbolji blockbuster (najveća zarada filma na blagajnama) i najbolja izvedba u stand-upu.

Svaka kategorija sada ima po šest nominacija, umjesto dosadašnjih pet, a za njih glasa 300-ak filmskih novinara, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije