Lufthansa prikupila 1,6 milijardi eura da otplati državnu pomoć

Njemačka aviokompanija će novac upotrijebiti za otplatu dijela pomoći koju je dobila od državne razvojne banke KfW.

Aviokompanija je prodala četverogodišnju obveznicu od 750 miliona eura (EPA)

Njemačka aviokompanija Lufthansa saopćila je da je izdala obveznice u vrijednosti 1,6 milijardi eura, a novac će upotrijebiti za otplatu dijela pomoći koju je dobila prošle godine od državne razvojne banke KfW kako bi se izborila sa negativnim efektima COVID krize.

“Veoma smo zahvalni na podršci koju dobijamo na našim matičnim tržištima. Današnje uspješno plasiranje obveznica omogućava nam da otplatimo KfW-u cijeli kredit”, naveo je u saopćenju finansijski direktor Lufthanse Remco Steenbergen, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dobra stopa za kompaniju

Aviokompanija je u četvrtak prodala četverogodišnju obveznicu od 750 miliona eura, uz prinos od 3,0 posto i sedmogodišnju u vrijednosti 850 miliona eura po stopi prinosa od 3,875 posto, dodao je on.

Uslijed velike zabrinutosti investitora prije godinu dana u pogledu utjecaja korona krize na aviokompanije, Lufthansine obveznice s rokom dospijeća u septembru 2024. nosile su prinos od čak 6,52 procenta, tako da je stopa postignuta u četvrtak dobra za aviokompaniju, rekao je za Reuters izvor upućen u ovaj posao.

Izvor: Agencije