Renault će prodati svoje dionice u Rusiji za jednu rublju

Renault kontrolira 68 posto akcija AvtoVAZ-a, najvećeg ruskog proizvođača iz čijih pogona izlaze automobili Lada, vodeći brend na ruskom tržištu.

Transakcije bi se odnosila na pogon francuske grupacije u blizini Moskve, koja proizvodi automobile Nissan i Renault (EPA)

Renault pregovara o prodaji svog udjela u ruskom proizvođaču automobila AvtoVAZ ruskom Institutu za automobilsku nauku (NAMI), potvrdio je ruski ministar trgovine i industrije Denis Manturov, javlja AFP.

Po riječima Manturova, transakcija bi bila “simbolična – za jednu rublju” i odnosila bi se i na pogon francuske grupacije u blizini Moskve, koja proizvodi automobile Nissan i Renault.

“Najvjerovatnije će naš centralni institut NAMI preuzeti akcije”, dodao je Manturov. Naveo je i kako će Renault “imati opciju od pet ili šest godina tokom kojih mogu da odluče otkupiti nazad svoje akcije”.

Renault kontrolira 68 posto akcija AvtoVAZ-a, najvećeg ruskog proizvođača koji proizvodi automobile Lada, vodeći brend na ruskom tržištu.

Prošle godine prodali pola miliona automobila u Rusiji

Prema Manturovu, budući pravac AvtoVAZ-a će odrediti NAMI, u saradnji s ruskim vojno-industrijskim konglomeratom Rostek, drugim akcionarom u kompaniji.

Rusija je drugo najveće tržište grupacije Renault u svijetu, iza Evrope, sa gotovo 500.000 prodanih vozila 2021. godine. No, i samo prisustvo te grupacije u Rusiji je postalo komplikovano od pokretanja ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, prenosi Beta.

Renault je bio na meti ukrajinskih vlasti zbog svojih aktivnosti u Rusiji, a suočava se, kao i drugi, sa logističkim problemima zbog nedostatka uvoznih komponenti, izazvanih zapadnim sankcijama, što dovodi  proizvodne pogone grupacije u opasnost.

Izvor: Agencije