Kina će plaćati ruski plin u juanima i rubljama

Mogućnost plaćanja u rubljama i juanima, umjesto u dolarima, bit će korisna i za Gazprom i za China National Petroleum Corporation.

Rusija već neko vrijeme nastoji smanjiti upotrebu dolara, eura i drugih valuta u bankarskom sistemu i trgovini (Reuters)

Ruski Gazprom je potvrdio da je s kineskim CNPC-om potpisao sporazum koji predviđa postupan prijelaz na plaćanje ruskog plina u juanima i rubljama umjesto u dolarima, javlja Reuters.

Mogućnost plaćanja u rubljama i juanima bit će korisna i za Gazprom i za China National Petroleum Corporation (CNPC), izjavio je izvršni direktor ruske kompanije Aleksej Miller.

“Pojednostavit će izračune, postati izvrstan primjer za druge kompanije i pružiti dodatni poticaj za razvoj naših gospodarstava”, rekao je Miller.

Gazprom nije naveo dodatne pojedinosti o programu niti je objavio kada će se plaćanja prebaciti s dolara na rublje i juane, napominje Reuters.

Krajem marta ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je europskim kupcima da plin moraju plaćati u rubljama, nakon što je Zapad Rusiji uveo opsežne sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu, isključivši brojne ruske banke iz globalnog sustava razmjena poruka SWIFT.

Bliske veze s Kinom

Rusija već neko vrijeme nastoji smanjiti upotrebu dolara, eura i drugih valuta u bankovnom sustavu i u trgovini, a proces je ubrzan nakon što su joj zapadne zemlje uvele sankcije zbog rata u Ukrajini.

Moskva želi izgraditi bliske gospodarske veze s Kinom i drugim nezapadnim zemljama, posebno novim tržištima za svoje ugljikovodike.

U februaru, prije invazije na Ukrajinu, dogovorila je s Kinom značajno proširenje ugovora o opskrbi Kine plinom, vrijedno 37,5 milijardi dolara.

Krajem 2019. godine ruski plin počeo je stizati u Kinu 3.000 kilometara dugim plinovodom Snaga Sibira. Ruski predsjednik okarakterizirao je taj potez kao “istinski historijski događaj, ne samo za globalno energetsko tržište, nego prije svega za Rusiju i Kinu”.

Izvor: Agencije