Moody's potvrdio rejting Hrvatske ‘Baa2’

Potvrda rejtinga ‘Baa2’ odražava fiskalnu i snagu institucija i sistema upravljanja koji su znatno snažniji od ostalih zemalja s istim rejtingom.

Moody's je podigao kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju u julu prošle godine (EPA)

Agencija Moody's potvrdila je  kreditni rejting Hrvatske ‘Baa2’ i poboljšala izglede iz stabilnih u pozitivne, istaknuvši smanjenje javnog duga, ekonomski rast znatno iznad prosjeka eurozone i efikasnije institucije.

Moody's je podigao kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju u julu prošle godine, nakon formalnog završetka postupka ulaska u eurozonu.

U petak je potvrđen rejting ‘Baa2’, koji označava umjereni kreditni rizik i izmijenjeni izgledi iz “stabilnih” u “pozitivne”, prenosi Hina.

“Potvrda rejtinga ‘Baa2’ odražava fiskalnu snagu Hrvatske i snagu institucija i sostema upravljanja, koji su znatno snažniji od ostalih zemalja s istim rejtingom”, objasnili su u Moody'su.

Naglašavaju da ekonomiju i dalje ograničavaju snažno oslanjanje na turizam i strukturni izazovi koji proizlaze iz starenja populacije.

Kreditno su ograničenje i dalje i umjerena izloženost Hrvatske geopolitičkom i riziku u bankovnom sektoru, dodaju.

Signal za podizanje rejtinga

Izmijenili su izglede u pozitivne, signaliziravši da bi mogli podići rejting, budući da su, po njihovoj ocjeni, sve veće šanse da će se javni dug smanjiti značajnije nego što do sada očekivali.

Istaknuli su i mogućnost jačanja potencijala za rast hrvatske ekonomije, koja bi, po njihovoj procjeni, u ovoj i idućim godinama trebala rasti znatno snažnije od prosjeka eurozone i većine sličnih zemalja u srednoj i istočnoj Evropi.

Izdvajaju i efikasnu realizaciju opsežnog programa ulaganja i reformi u sklopu Plana za oporavak i otpornost, koja svjedoči o poboljšanoj učinkovitosti institucija i sistema upravljanja u cjelini.

Hrvatski javni dug iskazan udjelom u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosit će na kraju godine 61,1 posto, procjenjuje Moody's, a u 2024. godini spustit će se na 58,3 posto.

U 2025. godini trebao bi se dodatno smanjiti, na 56,3 posto, što bi značilo da bi bio gotovo 15 postotnih bodova niži nego što je bio prije pandemije.

“Prognozirani pad udjela duga u BDP-u i dalje je snažniji i dublji nego što je Moody's do sada očekivao.”

Izvor: Agencije