Italijanske energetske kompanije kažnjene zbog podizanja cijena

Regulator je izrekao grupi dobavljača energije novčane kazne od 15,6 miliona eura zbog kršenja vladine zabrane jednostranog podizanja cijena.

Kompanije su potrošačima naplaćivale više cijene između augusta 2022. i juna 2023. godine (Reuters - Ilustracija)

Italijanski regulator (AGCM) izrekao je grupi dobavljača energije, uključujući Enel i Enijev Plenitude, novčane kazne od ukupno nešto više od 15,6 miliona eura zbog kršenja vladine zabrane jednostranog podizanja cijena.

Kompanije su potrošačima naplaćivale više cijene između augusta 2022. i juna 2023. godine, u razdoblju u kojem je vlada bila zabranila jednostrano povećanje cijena plina i struje, piše u saopćenju AGCM-a, prenosi Hina.

Enelu je izrečena maksimalna kazna od 10 miliona eura, a Eni mora platiti pet miliona eura.

Kompanije su nenajavljeno podigle cijene za više od četiri miliona kupaca.

Iz Enela su saopćili da su postupali u skladu s propisima, naglašavajući da su samo produžili uvjete pred istek ugovora i da ih nisu jednostrano mijenjali.

U saopćenju dodaju da zadržavaju pravo poduzeti sve mjere kako bi dokazali da su postupili ispravno.

I Enijeva kompanija Plenitude naglasila je u saopćenju da je postupila ispravno i da zadržava pravo žalbe na odluku regulatora.

Prijetnje kupcima da će im prekinuti opskrbu

Regionalna komunalna preduzeća Acea i Dolomiti Energia moraju platiti kazne od 560.000, odnosno 50.000 eura zato što kupce nisu dovoljno rano obavijestila o planiranom povećanju cijena.

Italijanski ogranak španske Iberdrole kažnjen je globom od 25.000 eura zbog prijetnji kupcima da će im prekinuti opskrbu ako ne prihvate novi ugovor pod “lošijim ekonomskim uvjetima”, saopćeno je iz AGCM-a.

Edisonu je izrečena minimalna kazna od 5.000 eura budući da je podigao cijene, ali je kupcima naknadno vratio novac i postupcima je utjecao na “marginalan” broj ljudi, piše u obrazloženju regulatora.

Iz Edisona su izrazili zadovoljstvo odlukom regulatora budući da je, kako kažu, isključila većinu izvorno spornih postupaka i potvrdila dobro postupanje kompanije.

Izvor: Agencije