Abu Dhabi postao novo utočište milijardera

Poduzetnicima je glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata privlačan zbog garancije zaštite imovine od stranih jurisdikcija i izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.

Abu Dhabi ne postavlja granicu minimalnog osnovnog kapitala i nema ograničenja vezana za nacionalnost akcionara (Reuters)

Glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, Abu Dhabi, postao je novo utočište milijardera, objavio je Bloomberg, pozivajući se na podatke konsultantske firme M/HQ.

U slobodnoj ekonomskoj zoni grada Abu Dhabi trenutno je registrirano više od 5.000 privatnih kompanija, dok je 2016. godine tamo bilo prijavljeno samo 16 takvih firmi, navodi se u istraživanju.

Poduzetnicima je Abu Dhabi privlačan zbog garancije zaštite imovine od stranih jurisdikcija i mogućnosti da na osnovu zakona UAE-a izbjegnu dvostruko oporezivanje, prenosi Tanjug.

Sigurna alternativa

Veliki investitori mogu dobiti i dugoročne boravišne dozvole ili državljanstvo Emirata.

Sam Blatteis, izvršni direktor kompanije Mena Catalysts, koja savjetuje firme u Zaljevu, rekao je da je Abu Dhabi sigurna alternativa za manje predvidljive Britanske Djevičanske otoke i Kajmanske otoke.

Abu Dhabi ne postavlja granicu minimalnog osnovnog kapitala, nema ograničenja vezana za nacionalnost akcionara, a prijenos akcija je lak, kazao je Blatteis.

Izvor: Agencije